کتابفروشی که به بیماران مبتلا به کرونا در هرات کتاب رایگان میدهد

قبلا گفته شده بود که بیشترین خریداران کتاب، دانشجویان و شاگردان مکاتباند و کتابهای تحقیقاتی خریدارانی کمتر دارد.
در گرماگرم چالشهای سرگرمکننده روزهای قرنطینه در پی شیوع ویروس کرونا، فعالیت تازه و موثری در هرات در غرب افغانستان در حال شروع شدن است.
مالک یکی از کتاب فروشیهای هرات گفته که برای بیماران مصاب به کووید-۱۹و همچنین دانشجویان و مشتریان نیازمند نزدیک به ۱۵۰۰ جلد کتاب، شامل کتابهای سرگرم کننده و علمی اهدا کرده و این روند ادامه دارد.
در این روزها شماری از کاربران شبکههای اجتماعی افغانستان چالشهای سرگرمکنندهای را راهاندازی کردهاند.
تراشیدن سر در میان مردان، شریک ساختن آهنگهای شاد، مشاعره، معرفی کتابهای خوب و فیلمهای دیدنی بخشی از این چالشها است.
اما اقدامات فرهنگی از جمله اهدای کتاب از جمله رویدادهای قابل توجه در این میان است.
عبدالله مومنی، کتابفروش در گفتگویی با بیبیسی گفت از وقتی محدودیت روزگردی در هرات وضع شده، یک هزار و ۴۰۰ کتاب به علاقمندان مطالعه اهدا کرده و این روند ادامه دارد.
- برگزاری نمایشگاه بزرگ کتاب هرات با کتابهای چاپ ایران
- تحریمهای ایران؛ چگونه کتاب از سبد کالای خانواده حذف میشود؟
بازار کتاب در افغانستان رونق زیادی ندارند
آقای مومنی میگوید: “دو هزار جلد کتاب را برای اهدا در نظر گرفتم. از کتابهای مختلف و روانشناسی که به مردم انگیزه بدهد. روحیه مردم را تقویت کند و انگیزه زندگی خلق کند. این کتابها در اختیار جامعه هراتی گذاشتم.”
داستان از آنجا شروع شد که شماری از دانشجویان در تماسهای تلفنی از آقای مومنی خواستند تا در روزهای قرنطین به آنان کتاب به کرایه بدهد. اما او تصمیم میگیرد که کتابها را برای همیشه و رایگان توزیع کند.
به گفته او ارزش مجموعی دو هزار کتابی که برای اهدای رایگان در نظر گرفته به ۲۰۰هزار افغانی( نزدیک به سه هزار دلار) میرسد.
او این کتابها را به سه گروه اهدا میکند. افرادی که مصاب به بیماری کرونا شدهاند، در شفاخانه یا خانه بستری هستند، به دانشجویان علاقمند و مشتریان دایمی کتاب.
آقای مومنی از دیگر کتابفروشان هرات میخواهد که در این امر خیر شرکت کنند. ظاهرا چالشی تازهای در راه است.
او میگوید:”من از تمام ناشران و کتابفروشان افغانستان و مخصوصا هرات میخواهم که به این کار فرهنگی بپیوندند.
فروشندگان کتاب در هرات در سالهای اخیر از کسادی بازار کتاب شاکی بودهاند.
هر کتابفروش و هر ناشر یک تعداد کتاب در اختیار کسانی بگذارند که از لحاظ اقتصادی و علمی نیازمندند.”
روند توزیع کتاب ظاهرا با توجه به میزان تقاضای علاقمندان پیش میرود. محمد سعید سادات، که در قرنطین خانگی به سر میبرده، صاحب پنج کتاب تازه شده است.
آقای سادات میگوید: “مشکل سرماخوردگی داشتم و در خانه قرنطین بودم. برنامههای سمعی و بصری هم خیلی جذاب نبود. پنج جلد کتاب خیلی کتابهای خوب برایم اهدا شد. کتابهای روانشناسی بود. به اندازه غذا ما به کتاب نیاز داریم. غذا تقویه جسم است و کتاب تقویه روح.”
کتابهای توزیع شده از رشتههای مختلف انتخاب شده است. عاصم محب، یکی از دانشجویان دانشگاه پزشکی موفق شده کتاب رشته پزشکی بگیرد.
حق نشر عکس
Getty Images
او گفت: “از من پرسان کردند(پرسیدند) که تو محصلی(دانشجویی)؟ گفتم بله. گفتند محصل چه؟ گفتم طب(پزشکی). باز چند تا کتاب طبی را برایم تحفه دادند. کتابهای که برای من کمک کننده است. این میتواند خیلی مفید باشد چون وقتی زیاد برای مطالعه کردن داریم.”
از زمان شروع قیود روزگردی در غرب افغانستان، ادامه درس و تحصیل در خانه هم به دلیل محدودیت دسترسی به منابع با دشواری روبرو شده و از جانبی دیگر بسیاری از محصلان و علاقمندان کتاب از لحاظ اقتصادی در وضعیت سختی قرار دارند.
از این رو چالش توزیع رایگان کتاب میتواند یک تیر و دو نشان به نفع افراد باسواد اما فقیر جامعه باشد.