خبرگزاری هرانا | مین های به جا مانده از جنگ، هنوز قربانی می گیرد؛ دستکم ۱۰ هزار نفر کشته و معلول شده اند

خبرگزاری هرانا – با وجود گذشت ۳۲ سال از جنگ ۸ ساله بین ایران و عراق، هنوز مین های به جا مانده از آن دوران، در مناطق مرزی غرب، جنوب غرب و شمال غرب ایران شامل استانهای آذربایجان غربی، کردستان، ایلام، کرمانشاه و خوزستان، جان شهروندان را تهدید می کنند. بر اساس گزارش ها انفجار این مین ها از دوران جنگ تاکنون دستکم ۱۰ هزار تلفات جانی به همراه داشته است که از این تعداد ۳ هزار نفر جانباخته و ۷ هزار نفر زخمی شدهاند. همچنین گفته شده است که تا سال ۷۰، هیچگونه ماده قانونی برای مصدومین و جان باختگان براثر انفجار مین های باقی مانده از جنگ تعیین نشده بود.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، تاکنون دستکم ۱۰ هزار نفر بر اثر انفجار انواع مینهای باقیمانده از دوران جنگ، کشته و معلول شده اند.
بهنام صادقی، کارشناس مینهای جنگی، در خصوص مین های به جا مانده از دوران جنگ، عنوان کرد: “طبق برآورد کارشناسان مساحت، مناطق آلوده به مینهای باقیمانده از جنگ، در کشور چهار میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از مناطق مرزی است”.
وی به تفکیک اراضی آلوده به مین در استانهای مرزی غرب و جنوب غرب کشور پرداخته و گفت: “یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار از این اراضی در استان ایلام، یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار در استان خوزستان، ۷۰۰ هزار هکتار در استان کرمانشاه و استان های کردستان و آذربایجان غربی هر کدام ۱۵۰ هزار هکتار اراضی آلوده به مین دارند”.
بهنام صادقی با بیان اینکه تمامی مناطق آلوده پاکسازی عمومی شده و تنها یک درصد دیگر از اراضی آلوده به مین و مهمات جنگی باقی مانده است، ادامه داد: “یک درصد اراضی باقی مانده از مین های جنگی شامل مناطق صعب العبور کوهستانی اند که دسترسی به آنها بسیار دشوار است. مین ها در این مناطق در شیبها، پرتگاه ها، باتلاق ها، مردابها، نیزارها و ماسه زارها قرار گرفته و یا در عمق زمین فرو رفتهاند”.
وی در ادامه به تلفات جانی بر اثر انفجار مینهای باقی مانده از جنگ اشاره کرده و افزود: “مقامات رسمی کشور این تلفات جانی را ۱۰ هزار نفر اعلام کردهاند که از این تعداد ۳ هزار نفر جانباخته و ۷ هزار نفر زخمی شدهاند، تا سال ۷۰ هیچگونه ماده قانونی برای مصدومین و جان باختگان براثر انفجار مین های باقی مانده از جنگ تعیین نشده بود”.
همچنین مدیر سایت مین و زندگی، اعلام کرد: “حدود ۱۶ هزار مین در ۵ استان غربی کشور در جبهه های جنگ به کار رفته است”.
وی افزود: “در استان خوزستان و ایلام، در فصول پاییز و زمستان که هوا خنک تر می شود، عشایر کوچ را برای دستیابی به مراتع دست نخورده به سوی مناطق مرزی آغاز می کنند، اما متاسفانه دچار حادثه انفجار مین می شوند. همواره آمار حوادث مین بین شهروندان ۲ استان خوزستان و ایلام در فصل های سرد افزایش می یابد. در حالیکه تابستان این آمار به دلیل گرمای شدید هوا و کند شدن فعالیت عشایری با کاهش روبروست؛ در استانهای آذربایجانغربی، کردستان و کرمانشاه آمار حوادث مین در فصل بهار و تابستان به دلیل هوای مناسب و حضور عشایر در این مناطق بیشتر می شود”.
لازم به ذکر است مینهای برجای مانده از دوران جنگ، هر ساله موجب مرگ و مصدومیت تعدادی از هموطنان در مناطق مرزی میشود.
در حدود ۴۲۰۰۰ کیلومتر مربع از اراضی ایران آلوده به مین های به جا مانده و عمل نکرده جنگ ایران و عراق است.
دولت ایران نیز همچنان به تولید و کاشت مین های ضدنفر ادامه میدهد و برخلاف مقاوله نامه های بینالمللی، معتقد است استفاده از این مینها تنها راه مؤثر برای تأمین امنیت مرزهای طولانی این کشور است.
بر همین اساس بخشهایی از مرزهای ایران با افغانستان، پاکستان و عراق مینگذاری شده است؛ در جریان درگیریهای دهه ۱۳۶۰ در کردستان هم بسیاری از اراضی این منطقه مینگذاری شدند.