مبارزه ایران با کرونا در جوی از آشوب؛ پنهان کاری و جنون عظمت

منبع: دبی – العربیه. نت فارسی
روزنامه نیویورکتایمز فاش کرد که بحران کرونا در حالی رژیم حاکم بر تهران را در محاصره گرفته که کاهش شدید سطح اعتماد میان رهبری و مردم، قابل تشخیص است.
این روزنامه در گزارشی تصریح کرده است، تمایل رژیم به محدود کردن اطلاعات در مورد این بیماری، بیش از اهتمام و تلاش در جهت مهار آن است، بویژه که بر اساس آمار و ارقام منابع خارجی، موارد ابتلا از ۴ تا ۱۸ هزار نفر، تخمین زده میشود.
جزئیات این گزارش، از این قرار است که تقریباً ۳۴ مقام رسمی دولتی و نمایندگان مجلس ایران، به این ویروس آلوده شده اند، در حالی که یک مشاور ارشد نزدیک به رهبر انقلاب نیز در اثر ابتلاء به کرونا، درگذشت.
شیوع ویروس یا مهار آن؟
وزارت بهداشت، پیشنهاد داده است که ۳۰۰،۰۰۰ عضو شبهنظامی در ماموریتی از روی ناچاری، وظیفه استریل کردن منازل را به مورد اجرا بگذارند. از سوی دیگر، دادستان کل نیز به شکل همزمان هشدار داده، هر کس ماسک صورت و سایر تجهیزات بهداشت عمومی را احتکار کند، با خطر مجازات اعدام مواجه خواهد شد.
سعید نمکی، وزیر بهداشت، یکشنبه گذشته، طرحی را برای اعزام نیرو، متشکل از ۳۰۰ هزار نفر از اعضای بسیج با لباس غیرنظامی اعلام کرد که ماموریت رفتن منزل به منزل برای معاینه ساکنان و پاکسازی خانههایشان را به مورد اجرا خواهند گذاشت. پزشکان و سیاستمداران ایرانی بلافاصله با انتقاد از این طرح ، گفتند که اعضای شبهنظامی آموزش ندیده، احتمالاً بیشتر از اینکه عامل مهار ویروس باشند، باعث انتشار آن خواهند شد.
تنها دو هفته پیش، رهبران ایران با اطمینان پیش بینی کردند که اپیدمی کرونا ویروس که چین را در معرض تاخت و تاز خود قرار داده، مشکلی را در کشورشان ایجاد نخواهد کرد. آنها حتی در مورد صادرات ماسک صورت به شرکای تجاری چینی خود، لاف زده و فخر و مباهات کردند.
ترس از دشمنان
مقامات ایران روز سهشنبه ۳ مارس اعلام کردند که ویروس کرونا؛ جان ۷۷ نفر را گرفته و ایران، یکی از آسیبپذیرترین کشورهای خارج از چین است.
اما پزشکان و پرستاران به جای دریافت کمکهای دولتی، زیر فشار سنگین امنیتی قرار داشته و میگویند که نیروهای امنیتی به آنها هشدار داده و از آنها خواستهاند که سکوت کنند.
برخی از مقامات میگویند، گسترش این بیماری همه گیر از سوی دشمنان ایران به عنوان یک شکست و ناکامی نظام، مورد سوء استفاده قرار خواهد گرفت.
درحالی که جهان سرگرم مبارزه با انتشار کرونا است، این بیماری همهگیر در ایران درحکم درس عبرتی است که نشان میدهد، حکومتی که پنهان کاری را پیشه کرده و منابع بسیار محدودی را به این اپیدمی اختصاص داده و سعی در کم اهمیت جلوهدادن شیوع این بیماری دارد، اینک در مهار این بیماری با دشواریهای بسیار بزرگی دست و پنجه نرم میکند.
با توجه به مصاحبههای تلفنی و پیامکهای بیش از شش تن از کارگزاران عرصه پزشکی ایران، به نظر میرسد که مسئولان امور به همان اندازه که نگران سیطره یافتن بر ویروس کرونا هستند، نسبت به کنترل نحوه اطلاعرسانی در این خصوص نیز نگران میباشند.
بسیاری از آنها گفتهاند که ماموران امنیتی حاضر در تمامی بیمارستانها، کارمندان را از فاش ساختن هر گونه اطلاعات پیرامون کمبودها یا بیماران یا شمار مرگ و میر مربوط به ویروس کرونا، منع میکنند.
راز ورزی و جنون عظمت
این گزارش میافزاید: پنهانکاری و پارانویا، همانطور که پزشکان میگویند، بازتاب عاملی است که آنها، «تمرکز بی ثمر بر تصویر عمومی از ایران و اعتبار آن» مینامند که مانع از اقدامات عملی در زمینه مهار بیماری میگردد.
در این گزارش اشاره شده است که این ویروس، که برای اولین بار در اواخر سال ۲۰۱۹ در چین ظاهر شد، در لحظه ضعف و فتور رهبری، ایران را هدف قرار داد؛ بویژه که اقتصاد ایران به دلیل تحریمهای ایالاتمتحده، دچار پسرفت و رکود شده است.
نیروهای امنیتی برای خواباندن موج توفنده اعتراضات عمومی، تقلا کردند. ارتش این کشور از ترور یک فرمانده پر افتخار نظامی ایران بوسیله پهپادهای آمریکایی، بشدت صمه خورد. چهبسا اعتبار محلی مسئولان کشور بعد از اعتراف به سرنگون سازی هواپیما اوکراینی مملو از مسافران ایرانی بعد از روزها انکار و حاشا، بشدت افت کرده است.
سانام فاکیل، پژوهنده امور ایران در مرکز پژوهشی «شاتام هاوس» مستقر در لندن، میگوید: «آنها از یک بحران به حالت دیگر رفته و سعی دارند که هر بحرانی را از میان بردارند.» وی ادامه داد: «آنها تأثیر احتمالی ویروس کرونا را دست کم گرفته بودند.»
آزاد کردن زندانیان
مقامات بهداشتی ایران در ابتدا، به کار آمدی بهداشتی خود افتخار کرده و راهکار قرنطینه را به عنوان اقدامی «نخ نما و تاریخ گذشته» به تمسخر گرفته و ایران را به عنوان یک الگوی جهانی قابل اقتدا، تصویر کردند. دیروز، ایران اعتراف کرد که تاکنون ۷۷ نفر بر اثر ویروس فوت کرده و دست کم ۲۳۰۰ مورد مبتلا شدهاند. با این حال، کارشناسان پزشکی میگویند که مرگ این ۷۷ نفر، نشان میدهد که براساس میانگین قابل پیشبینی، شمار افراد مبتلاء به ویروس درحدود ۴۰۰۰ نفر هستند.
مسئولان ایران روز سهشنبه ۳ مارس اعلام کردند که ۵۴ هزار زندانی که علائم ابتلاء به ویروس در آنها مشاهده نشده، موقتا آزاد میشوند که این اقدام، ریال ظاهرا به امید کاستن از میزان همهگیری در زندانهای ایران است که بشدت پراز زندانی شدهاند.
به دلیل این کمبودها، حقایق امر نشان میدهند که هیچکس قادر به تخمین میزان انتشار ویروس در ایران نیست. اسحاق بگوش، پزشک ایرانی مقیم تورنتو میگوید، یک تحقیق علمی کانادائی پیشبینی کرده بود که مجموع واقعی موارد ابتلاء به ویروس کرونا در ایران، بیش از ۱۸ هزار نفر باشد.
میان سرکوب و حفظ آبرو
مسئولان ایران که بار دیگر بشدت از بابت انتشار ویروس کرونا، در تنگنا قرار دارند، ترکیبی ناهمگون از تدابیر متناقض را مطرح کردند که میان بسیج عناصر برای کمپین سرکوب از یک سو و تلاش برای حفظ آبرو از سوی دیگر را خلط کرده است.
خیابانهای پایتخت مانند شهر ارواح شده و مردم از ترس کرونا در خانه ماندهاند.در شهر قم که شاهد نخستین جولانهای کرونا در ایران بود، هنوز هم مساجد و اماکن زیارتی سرگرم دادن خدمات عبادی جمعی به زائران، برغم توصیههای وزارت بهداشت هستند.
امیر اخامی، پزشک و مورخ دانشگاه جورج واشنگتن، میگوید: «صادقانه بگویم، عدم تمایل رژیم ایران برای محدود کردن حضور گسترده زائران دراین زیارتگاهها در وضعیت کنونی ناشی از انتشار ویروس، اقدامی جنایتکارانه است.»