کرونا در رسانههای آمریکا؛ اوباما: هول نکنید، فقط دستهایتان را بشویید

حق نشر عکس
Washington Post
واشنگتن پست از گزارش منتشر نشده وزارت خارجه آمریکا خبر داده که به انتشار دو میلیون توییت با اطلاعات جعلی و نظریههای غیرواقعی درباره ویروس کرونا اشاره کرده است
با ثبت آمار نخستین جانباختگان ویروس کرونا در ایالت واشنگتن آمریکا این کشور رسما وارد لیست کشورهای قربانی بیماری کووید-۱۹ شد. مایک پنس، معاون دونالد ترامپ رسما مسئول مقابله با این بحران بهداشتی شده و کنگره آمریکا هم بودجه ۸ میلیارد دلاری فوری برای مقابله با شیوع کرونا اختصاص داده است. همزمان رسانههای این کشور این سوال را طرح کردهاند که آمریکا چه قدر برای رویارویی با اپیدمی احتمالی کرونا آماده است؟
‘موجودی: ۶۲ هزار دستگاه کمک تنفسی، مورد نیاز: ۷۴۰ هزار دستگاه‘
اندرو جیکوب و شری فینک در نیویورکتایمز برای بررسی میزان آمادگی سیستم بهداشتی آمریکا با چند متخصص گفتگو کردهاند و برخی از آمارها و گزارشهای رسمی را ورق زدهاند. گزارش مفصل آنها با این پاراگراف “دلهرهآور” آغاز میشود:
“در سال ۲۰۰۵، دولت آمریکا برای درک بیشتر میزان آمادگی خود در برابر یک بحران بهداشتی مرتبط با مشکلات ریوی و تنفسی تحقیقی انجام داد. در گزارشی که در پی این تحقیق منتشر شد آمده اگر برای مثال یک اپیدمی ناشی از آنفولانزا در ایالات متحده روی دهد، بیمارستانها و مراکز درمانی دست کم به ۷۴۰ هزار دستگاه کمک-تنفسی نیاز دارند تا بتوانند پاسخگوی افرادی شوند که با مشکلات جدی تنفسی روبرو هستند و باید سریعا در بخش آیسییو (مراقبتهای ویژه) بستری شوند… امروز که شیوع ویروس کرونا احتمال جدی وقوع چنین همهگیری را به وجود آورده، (آمریکا) تعداد چنین دستگاههایی هرگز نزدیک به آمار مورد نیاز آن گزارش -۱۵ سال پیش- نیست. گزارش دیگری که در سال ۲۰۱۰ تهیه شده نشان میدهد در سراسر آمریکا حدود ۶۲ هزار دستگاه کمک-تنفسی وجود دارد که تقریبا همه آنها هم به طور روزانه استفاده میشوند.”
دکتر توماس آر. فریدمن، رئیس سابق مرکز کنترل بیماریهای آمریکا (سیدیسی) به نیویورکتایمز گفته حدود ۱۰ هزار دستگاه کمک-تنفسی دیگر هم در انبارهای مراکز استراتژیک و مدیریت بحران قرار دارند که برای وضعیتهای فوقالعاده انبار شدهاند و چنانچه چنین بحرانی پیش بیاید، این امکان هم وجود دارد که چند هزار دستگاه پزشکی دیگر را فورا با تغییر کاربری وارد چرخه کرد.
“با این حال، موجودی فعلی دستگاههای کمک-تنفسی در آمریکا با میزان مورد نیاز پیشبینی شده (در گزارش سال ۲۰۰۵) فاصله بسیار دارد. این به آن معنی است که اگر بر اثر وقوع اپیدمی یک بیماری ریوی مانند کووید-۱۹ بیمارستانهای آمریکا مملو از مراجعانی شود که باید زیر دستگاه کمک-تنفسی قرار بگیرند، آن وقت این پزشکان و پرستاران خواهند بود که باید با تصمیمی سرنوشتساز – در حد مرگ و زندگی – برای گزینش بیماران اقدام کنند.”
“با توجه به سناریویی که ویروس کرونا در شهر ووهان چین به وجود آورد، غیر منطقی نخواهد بود که فرض کنیم در صورت وقوع بدترین سناریو، در آمریکا نه تنها تعداد دستگاه کمکتنفسی، بلکه تقریبا همه چیز ناکافی خواهد بود؛ از تعداد پزشک و پرستار و کادر بهداشتی گرفته تا ماسک، تجهیزات محافظتکننده و تخت بیمارستانی.”
دکتر اریک تونر، متخصص مرکز امنیت سلامت دانشگاه جان هاپکینز آمریکا به نیویورک تایمز گفته: “همین حالا وقتی در میانه فصل آنفولانزا قرار میگیریم، تقریبا تمام اتاقهای آیسییو پر میشود از بیمارانی که نیاز به دستگاههای کمک-تنفسی دارند… من فقط دعا میکنم که پاندمی ویروس کرونا یک همهگیری متوسط باشد چرا که در غیر این صورت ما با دردسر بزرگی روبرو خواهیم بود.”
در ادامه این گزارش، خبرنگاران نیویورکتایمز با متخصصان “امنیت پزشکی” و مسئولان بیمارستانها گفتگو کردهاند تا از اقداماتی که آنها برای آماده شدن در برابر سناریوی اپیدمی کرونا در آمریکا انجام دادهاند با خبر شوند. از جمله توییت چند روز پیش جراحکل دولت آمریکا که در آن به مردم این کشور توصیه شده با خرید بیمورد ماسک موجب نایاب شدن آن برای پزشکان و کادر پزشکی و بیمارانی که به آن نیاز دارند نشوند چرا که تحقیقات موثر بودن ماسک برای افراد سالم را توصیه نکرده است.
بیمارستانهای آمریکا: ما آمادهایم برای کرونا، منتقدان: جدا؟
نشریه غیرانتفاعی پروباپلیکا که هدف خود را تهیه گزارشهای تحقیقاتی مورد نیاز جامعه آمریکا برای انتشار در رسانههای جمعی این کشور عنوان کرده، در گزارشی به “سفید و سیاه” آمادگی بیمارستانهای آمریکا برای مقابله با همهگیری احتمالی ویروس کرونا پرداخته است.
چنین گزارشی برای مخاطبان عادی اهمیت ویژهای دارد چرا که در دو ماه گذشته بارها گزارشهای متعددی از آلوده شدن افراد به ویروس کرونا در پی عفونتهای بیمارستانی منتشر شده است از جمله در ایران که مقامهای این کشور اعلام کردهاند حدود ۴۰ درصد از مبتلایان به ویروس کرونا در جریان مراجعه به بیمارستان و مراکز پزشکی آلوده شدهاند.
گزارش پروپابلیکا که چهار روزنامهنگار تحقیقی آن به طور مشترک روی آن کار کردهاند با ذکر مثالی که حدود یک ماه پیش در سواحل شرقی آمریکا روی داد آغاز میشود.
“در اوایل فوریه گذشته، کشتی تفریحی “رویال کارایب انتم اف سیز” در بندر بیونی ایالت نیوجرسی پهلو گرفت چون نیاز اورژانسی به خدمات پزشکی داشت. چهار نفر از مسافران آن که از چین، محل آغاز شیوع ویروس کرونا، برگشته بودند نیاز به معاینات پزشکی داشتند. آشکار بود که بیمارستان دانشگاهی نیوآرک که یکی از بزرگترین مراکز پزشکی آکادمیک است و مجهز به اتاقهای ایزوله و واجد پروتکلهای پیشگیری از سرایت بیماریهای عفونی است، مقصد مسافران این کشتی بود.”
“فیلیپ مورفی، فرماندار ایالت نیوجرسی در همان موقع گفته بود که این بیمارستان با رعایت همه پروتکلهای جلوگیری از سرایت بیماریهای عفونی، آماده پذیرش این بیماران است. او کمی بعد اعلام کرد که نتیجه تست کرونا این مسافران منفی بوده اما تصریح کرد که اگر نیوجرسی شاهد موارد کرونا مثبت باشد این بیمارستان دانشگاهی، مرکز اصلی پذیرش آنها خواهد بود.”
اخبار مرتبط
حق نشر عکس
ProPublica
گزارشگران پروپابلیکا در ادامه گزارش تحقیقی خود ادعای فرماندار نیوجرسی و مسئولان بیمارستان دانشگاهی نیوآرک را زیر سوال بردهاند آن هم با استناد به واقعهای که دو سال پیش در همین بیمارستان روی داده بود.
“کمتر از دو سال پیش، یک باکتری کشنده در همین بیمارستان شیوع یافت. سه نوزاد که تحت مراقبتهای ویژه بودند آلوده شدند و جان باختند. بازرسان دولتی کمی بعد گزارش کردند که بیمارستان از کمبود پرسنل رنج میبرده و به همین علت از رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی برنیامده بوده از جمله نتوانسته بوده به اندازه لازم محیط بیمارستان را تمیز و ضدعفونی کند و نتوانسته بوده بیماران دارای مشکلات تنفسی را به درستی ایزوله کند. بازرسان دولتی به این نتیجه رسیده بودند که بیمارستان با این کار خود بیماران را در معرض خطر فوری قرار داده بوده است.”
“اکنون، دکتر شریف النهال، مدیرکل سابق اداره بهداشت نیوجرسی رئیس این بیمارستان شده است. او به پروپابلیکا گفت که قضیه مربوط به نقصان در کنترل موارد بهداشتی در این بیمارستان مربوط به گذشته است و الان دیگر مصداق ندارد. او تاکید دارد که موارد تخطی طرح شده در گزارش بازرسان همگی برطرف شده و حتی معیارهای کنترلی بیماران هم بالاتر رفته است.”
سخنگوی اداره کل بهداشت نیوجرسی هم به این نشریه گفته که “به بیمارستان دانشگاهی نیوآرک اطمینان کامل دارد و مطمئن است که این بیمارستان از عهده مدیریت شیوع احتمالی ویروس کرونا بر خواهد آمد.”
با این حال گزارشگران پروپابلیکا با وارسی صدها گزارش مربوط به تخلفات بهداشتی بیمارستانهایی که به احتمال زیاد کانونهای مقابله با کرونا معرفی خواهند شد به این نتیجه رسیده که بسیاری از این مراکز موارد ناموفق در کنترل عفونتهای بیمارستانی داشتهاند.
“این گزارشها (که خبرنگاران تحقیقی پروپابلیکا صدها مورد آنها را بررسی کردهاند) این نگرانی را افزایش میدهد که خود این بیمارستانها پایگاهی برای شیوع ویروس شوند و بیماران و کادر پزشکی را در معرض آلودگی قرار دهند.”
دکتر پیتر هوتز، رئیس دانشگده پزشکی کالج بیلور به پروپابلیکا گفته: “کارکنان بیمارستان و بخش پزشکی اصلیترین منبع نگرانی من هستند. در حال حاضر در چین، ۱۵ درصد از کارکنان بخش پزشکی خود آلوده به ویروس کرونا شدهاند. اگر چنین وضعیتی اینجا روی دهد و ناچار شویم این درصد از کارکنان را به علت بیماری روانه خانه یا در بخش آیسییو بستری کنیم ان وقت این خود یک بحران تازه در دل بحران کرونا خواهد شد.”
به گزارش پروپابلیکا، تاکنون تست مقدماتی کرونا برای دستکم دو کارمند بخش پزشکی در کارولینای شمالی مثبت بوده است. مرکز کنترل بیماریهای آمریکا ضمن تایید این موارد گزارش کرده که این دو نفر از کادر پزشکی در پی رویارویی با بیماری که کمی بعد تست کرونا او مثبت اعلام شده به این ویروس مبتلا شدهاند و حالا تمامی پرستاران و پزشکانی که با این بیمار و یا این دو نفر از کادر پزشکی در ارتباط بودهاند در قرنطینه قرار داده شدهاند.
تصور این که با افزایش شیوع ویروس کرونا بخش بزرگی از کارکنان بخش پزشکی و سلامت قربانی این ویروس خواهند شد و یا بر اثر ابتلا به آن از ارایه خدمات پزشکی به صدها بیمار نیازمند دیگر عاجز خواهند بود، کابوسی است که گزارش پروباپلیکا با برجسته کردن آن قصد هشدار به مقامها و نهادهایی را دارد که ممکن است هنوز فرصت برنامهریزی و آماده شدن برای چنین سناریوهایی را از دست ندادهاند.
بیشتر بخوانید
حق نشر عکس
Business Insider / Getty
کرونا ممکن است آمار ورشکستگی در آمریکا را بالا ببرد
نشریه بیزینش اینسایدر در گزارشی به تبعات اقتصادی و معیشتی شیوع کرونا در آمریکا پرداخته و در ابتدای گزارش خود به خبری که چند روز پیش در رسانههای آمریکا مورد توجه قرار گرفت پرداخته؛ این که یک نفر در ایالت فلوریدا فقط برای انجام تست کرونا صورتحساب ۳ هزار دلاری از شرکت بیمه دریافت کرده است.
“ویروس کرونا هم برای سلامت و هم برای جیب آمریکاییها هراسآور است. نیمی از مردم آمریکا کمتر از ۴۵۰۰ دلار پسانداز دارند و ویروس کرونا به راحتی میتواند حساب پسانداز آنها را جارو کند”.
به گزارش این نشریه در حالی که تست کرونا به صورت رایگان از سوی مرکز کنترل بیماریهای آمریکا در آزمایشگاههای معین آن انجام میشود، افراد باید منتظر دریافت صورتحساب خدمات بیمارستانی و ویزیت پزشکان و غیره باشند که در آمریکا نجومی است.
هم زمان بخش بزرگی از مردم این کشور، حدود ۲۷ میلیون نفر، بیمه درمانی ندارند و ممکن است هزینههای بالای پزشکی آنها را از مراجعه به بیمارستان یا تلاش برای دریافت خدمات پزشکی منع کند. حتی آنهایی که بیمه خصوصی دارند هم به علت هزینههایی که اصطلاحا “باید از جیب خودشان” پرداخت کنند ممکن است برای مراجعه بهنگام به مراکز پزشکی اکراه داشته باشند.
شاید هم به همین دلیل همزمانی شیوع ویروس کرونا با اوجگیری انتخابات مقدماتی حزب دموکرات موجب شده که اصلیترین دغدغه رایدهندگان آمریکایی در نظرسنجیهای انتخاباتی “بیمه درمانی و هزینههای آن” عنوان شود.
‘حواستان به آرایشگاهها باشد’
روزنامه نیویورکتایمز هم در گزارشی این پرسش را طرح کرده که آیا ویروس کرونا اقتصاد آمریکا و جهان را وارد یک رکود بزرگ خواهد کرد؟
اقتصاددانان در گفتگو با این روزنامه پیشبینی کردهاند که در صورت ادامه کسادی بازارهای سهام به علت شیوع کرونا، رشد جهانی اقتصاد در سال ۲۰۲۰ کاهش چشمگیری خواهد داشت و برای مثال در آمریکا که رشد اقتصادی در سال جاری میلادی حدود ۲ درصد پیشبینی شده بود به نصف – یعنی یک درصد – کاهش خواهد یافت.
تارا سینکلر، استاد اقتصاد در دانشگاه جورج واشنگتن به این روزنامه گفته: “لازم نیست هر روز اخبار ویروس کرونا و ارقام بازار سهام را مورد توجه قرار دهید. کافی است به آرایشگاهها دقت کنید. اگر دیدید مشتری آرایشگاهها کم میشود بدانید که وضع اقتصاد خراب است.”
این اقتصاددان همچنین از تاثیرات غیرمستقیم شیوع کرونا بر بخشهای مختلف صنعت سخن گفته است.
نمونه دیگری که این روزها در رسانههای آمریکا طرح میشود این است که اگر چه در نگاه اول ممکن است مثلا به نظر آید که صنعت ساختوساز در آمریکا متاثر از تعطیلی کارخانجات در چین نخواهد شد چرا که نیروی کار و نیازهای زیربنایی آن مانند سیمان، آهن و غیره در آمریکا وجود دارد اما چنانچه -فرضا- حتی یک قطعه کوچک از یخچال یا لباسشویی و یا شیر آب و چراغ سقفی خانههای جدید در چین با اختلال در تولید روبرو شده باشد، آن وقت یک برج مسکونی که ساختمان و سازه آن تکمیل شده است برای تحویل نهایی به مشتریان در زمان مقرر آماده نخواهد شد و به این ترتیب میلیاردها دلار در صنعت ساختمان با خطر روبرو خواهد شد.
اوباما؛ هول نکنید، فقط دستهایتان را بشویید
باراک اوباما، رئیسجمهور سابق آمریکا که این روزها خیلیها از تلاش پشت پرده او برای شکل و شمایل دادن به انتخابات درون حزبی دموکراتها صحبت میکنند، در توییتر به مردم کشورش توصیه کرده که با اتکاء به “عقل سلیم” توصیههای بهداشتی متخصصان را جدی بگیرند و به آنها عمل کنند.
“خودتان و جامعه اطراف خودتان را در برابر ویروس کرونا محافظت کنید آن هم از طریق عمل کردن به آنچه با عقل جور در میآید: دستهایتان را بشویید و اگر احساس کسالت میکنید در خانه بمانید. به توصیههای مرکز کنترل بیماریها و مقامهای بهداشتی محلی گوش کنید. ماسک نخرید تا برای کادر پزشکی و بهداشتی به اندازه کافی باقی بماند. بیایید آرامش خود را حفظ کنیم، به توصیه کارشناسان گوش کنیم و به علم اعتماد کنیم.”
بسیاری از کاربران توییتر در زیر این توییت باراک اوباما از او به علت انتشار توصیههای صحیح و حمایت از علم تشکر کردهاند چرا که در چند هفته گذشته فضای مجازی در آمریکا هم مانند بقیه نقاط جهان پر شده از اخبار نادرست و تئوریهای توطئه که برخی از آنها در حد همان “روغن بنفشه” است اما بعضی از آنها هم تا به آنجا پیش رفته که بیل گیتس، انساندوست میلیاردر و مالک ومدیر سابق ایبیام، و همسرش را باعث و بانی “خلق کرونا” خوانده است.
در حقیقت، واشگتنپست در گزارشی که هفته گذشته منتشر کرد به تحقیقی منتشر نشده از سوی وزارت خارجه آمریکا اشاره کرده که در آن برآورد شده از زمان آغاز شیوع ویروس کرونا حدود ۲ میلیون توییت به اخبار جعلی و تئوریهای توطئه (دایی جان ناپلیونی) اختصاص داشته است.
گزارشی که یک بار دیگر نقش ابرشرکتهای چون فیسبوک و گوگل را برای پیشگیری از نشر اخبار جعلی برجسته کرده است.
حق نشر عکس
Reuters