حق نشر عکس
Getty Images
پس از امضای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان، زلمی خلیلزاد روز گذشته وارد کابل شد
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان که اکنون در کابل است، میگوید آمریکا به تسهیل مبادله زندانیان طالبان و دولت افغانستان بر اساس توافقش با دو طرف متعهد است.
او در یک سری توئیت امروز پنجشنبه ۱۵ حوت/اسفند گفته است که آمریکا از خواست طرفین برای رهایی شمار قابل ملاحظهای از زندانیان حمایت میکند.
آقای خلیلزاد ضمن تاکید بر کاهش خشونتها در افغانستان، افزوده که تمام افغانها باید از فرصت تاریخی به میان آمده برای دستیابی به صلح استفاده کنند.
آزادی ۵ هزار زندانی طالبان از زندانهای دولت افغانستان و یک هزار تن از کسانی که در دست طالبان اسیرند تا ده روز از موارد درج شده در توافقنامه صلح میان آمریکا و طالبان است که روز دهم حوت/اسفند امضا شد. بر اساس این توافقنامه باید در این مدت گفتوگوهای بینالافغانی نیز آغاز شود.
اما یک روز پس از امضای این توافقنامه محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان تاکید کرد که دولت این کشور هیچ تعهدی برای رهایی زندانیان ندارد و این موضوع میتواند شامل موضوعات مورد گفتوگوهای بینالافغانی باشد و پس از ایجاد اعتماد عملی شود.
او همچنین گفت که این موضوع در صلاحیت دولت آمریکا نیست و دولت افغانستان را هیچ کسی مجبور به این کار نمیتواند.
حق نشر عکس
AFP/Getty
جریان امضای توافقنامه آمریکا و طالبان هتل شرایتون در دوحه قطر
روز بعد نیز طالبان که یک هفته پیش از امضای توافقنامه صلح با آمریکا، روند کاهش خشونتها را آغاز کرده بودند، اعلام کردند پس از این با نیروهای خارجی کاری ندارند اما مانند گذشته به حملاتشان علیه نیروهای دولتی افغانستان ادامه خواهند داد.
اگرچه در واکنش به اظهارات طالبان، اسکات میلر، فرمانده نیروهای آمریکایی و ناتو اعلام کرد که باید روند کاهش خشونتها ادامه یابد، جنگجویان طالبان حملاتشان را بر نیروهای افغان آغاز کردند که در دو روز گذشته تلفاتی بر جا گذاشته است.
در توئیتهای تازه آقای خلیلزاد همچنین آمده است: “افزایش خشونتها برای موافقتنامه صلح یک تهدید است و باید فورا کاهش یابد.”
نیروهای آمریکایی نیز روز گذشته برای اولین بار پس از امضای توافقنامه صلح با طالبان، به جنگجویان این گروه در ولایت جنوبی هلمند حمله کردند. سخنگوی این نیروها این حمله هوایی را دفاعی خواند و گفت در صورت نیاز از نیروهای امنیتی افغانستان حمایت و دفاع میکند.
یک مقام محلی در ولایت هلمند میگوید این حمله هوایی دو کشته برجا گذاشته است.
آقای خلیلزاد که روز گذشته وارد کابل شد، تاکنون با عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان و حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان دیدار کرده و روی موضوعات صلح گفتوگو کرده است.
از دیدار او با آقای غنی هنوز خبری منتشر نشده است.
حق نشر عکس
US force in afghanistan
نیروهای آمریکایی گفته که این اولین حمله هوایی این نیروها علیه جنگجویان طالبان در یازده روز گذشته بوده است
صحبت تلفنی ترامپ و ملا برادر
در توئیتهای آقای خلیلزاد به صحبت تلفنی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری افغانستان و ملا برادر، معاون سیاسی و مذاکره کننده ارشد گروه طالبان اشاره شده است.
آقای ترامپ دقایقی بعد از این گفتگو در حیاط کاخسفید به خبرنگاران گفت که “گفتگوی خوبی با طالبان” داشته است.
- اولین حمله هوایی نیروهای آمریکایی به طالبان پس از اجرایی شدن روند کاهش خشونتها
- ترامپ با ملا برادر، از رهبران طالبان تلفنی گفتگو کرد
صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به تازگی در واکنش به این صحبت تلفنی گفته که باور حکومت افغانستان این است که آمریکا میخواهد روند صلح کامیاب شود.
او گفته که منطق این تماس تلفنی این است که “طالبان سرانجام از جنگ و از افغان کُشی دست بکشند و تسلیم پروسه صلح که خواست مردم و حکومت افغانستان است، شوند.”