انتخابات آمریکا؛ الیزابت وارن رفت اما بلومبرگ را هم با خود برد

حق نشر عکس
AFP
الیزابت وارن، فوریه سال گذشته، کمپین خود را در جمع هوادارنش در ایالت ماساچوست آغاز کرد
الیزابت وارن، سناتور دموکرات و ترقی خواه آمریکایی که تا چند ماه پیش از بختهای اصلی نامزدی حزب دموکرات برای مقابله با دونالد ترامپ محسوب میشد، به کارزار انتخاباتی خود خاتمه داد.
خانم وارن که نتوانسته بود دو روز پیش در هیچ کدام از انتخاباتهای ۱۴ ایالتی موسوم به “سهشنبه بزرگ” برنده شود یکی از سازمانیافتهترین ستادهای انتخاباتی را تشکیل داده بود و توانسته بود میلیونها دلار کمک برای تبلیغات جمعآوری کند اما با آغاز رای گیری ایالتی که یک ماه پیش از ایالت آیوا کلید خورد، هیچگاه نتوانست رتبهای بهتر از سوم کسب کند.
سهشنبه گذشته که دموکراتها در ۱۴ ایالت آمریکا پای صندوق های رای رفتند، خانم وارن نتایج بسیار ضعیفی کسب کرد. او حتی در ایالت خود، ماساچوست، بعد از جو بایدن و برنی سندرز سوم شد.
خانم وارن کارزار انتخاباتی خود را از حدود یک سال پیش آغاز کرده بود. شعار اصلی او این بود که طبقه کارگر و متوسط آمریکا، از مزایای رشد و توسعه اقتصادی این کشور به اندازه کافی بهره نبرده است.
او بارها در جمع هزاران تن از هوادارنش از عزم خود برای مبارزه با فساد اقتصادی در واشنگتن سخن گفته بود و اینکه میخواهد دموکراسی کشورش را اصلاح کند.
حق نشر عکس
AFP
الیزابت وارن تنها نامزد رقابتهای درون حزبی دموکراتها بود که برای هر شعار و بحرانی که پیش میکشید طرحی آماده و مدون داشت. وبسایت انتخاباتی او بیش از ۱۰۰ طرح خانم وارن را منتشر کرده بود که ایدئولوژی و برنامههایش برای شعارهای انتخاباتی و کاستیهای که او برایشان میجنگید را ترسیم میکرد.
با این حال، شعارهای او که در بنیاد بسیار مشابه شعارهای برنی سندرز بودند نتوانست با آغاز رقابتهای ایالتی برایش رای جمع کند. ناظران بخشی از این ناکامی را به این واقعیت مرتبط میدانند که برنی سندرز توانسته بود در جریان انتخابات حزبی سال ۲۰۱۶ و در رقابت با هیلاری کلینتون، نامش را بر سر زبانها بیندازد و حالا از “برند” خود کمال استفاده را ببرد در حالی که نام الیزابت وارن هنوز به گوش خیلیها ناآشناست.
اما حضور الیزابت وارن در کارزارهای امسال دموکراتها دست کم دو دستاورد مهم برای چپگرایان و ترقیخواهان لیبرال به دنبال داشت.
اول این که حملات سهمگین او به مایکل بلومبرگ، میلیاردر نیویورکی، آن هم در دقایق اول حضور آقای بلومبرگ در نخستین مناظره تلویزیونی خودش، به قول معروف “زخمی کاری” به آقای بلومبرگ وارد کرد. یکی از جملات آن شب خانم وارن در لاس و گاس هنوز در تیزرهای تلویزیونی آمریکا پخش میشود. این که گفت: “دموکراتها از جایگزین کردن یک میلیاردر مغرور با یک میلیاردر مغرور دیگر سودی نخواهند برد”.
مایکل بلومبرگ که تا “سهشنبه بزرگ” حدود نیم میلیارد دلار هزینه تبلیغات انتخاباتی کرده بود دیروز، چهارشنبه، به نفع جو بایدن کنار کشید.
دومین دستاورد کارزار خانم وارن که در آن تا حدود زیادی با برنی سندرز شریک است، این بود که شعارهای ترقیخواهانه او مطالبات حزب دموکراتها را آن قدر به سمت چپ متمایل کرد که حالا همگان از جو بایدن به عنوان یک نامزد میانهرو یاد میکنند. در حالی که آقای بایدن برای سالها لقب لیبرال بودن را در ادبیات سیاسی آمریکا یدک میکشید.
حق نشر عکس
AFP
با کنار رفتن خانم وارن، امیدها برای انتخاب نخستین زن به عنوان رئیس جمهور آمریکا دست کم برای چهار سال دیگر به تاخیر خواهد افتاد.
در انتخابات قبلی (۲۰۱۶)، خانم وارن که قبلا پروفسور حقوق در دانشگاه هاروارد بوده از هیلاری کلینتون حمایت کرد.
اکنون با انتشار گزارشها از کنارهگیری او، دهها هزار حامی کارزارش منتظرند تا بدانند او از کدام دو نامزد اصلی باقی مانده حمایت خواهد کرد؛ برنی سندرز یا جو بایدن؟
به گزارش رسانههای آمریکا، هر دو نفر طی ۲۴ ساعت گذشته با الیزابت وارن تماس گرفتهاند چرا که جذب هواداران خانم وارن هم برای برنی سندرز و هم برای جو بایدن در ادامه رقابتها حیاتی است.
هر چند به عقیده برخی از تحلیلگران رسانههای آمریکا این موضوع برای برنی سندرز حیاتیتر است چرا که او چند روز دیگر باید در ایالت میشیگان با جو بایدن رقابت کند و اگر نتواند مانند سال ۲۰۱۶، فاتح انتخابات مقدماتی در میشیگان شود، برای ادامه مبارزه با جو بایدن که ظرف یک هفته گذشته با اتکا به آرای سیاهپوستان اوج گرفته با مشکل جدی روبرو خواهد شد.
اخبار مرتبط
من پیام اسدی هستم