حق نشر عکس
Getty Images
در بریتانیا کسانی که از خانه کار میکنند یا بخشی از حقوق خود را دریافت میکنند شامل آمار بیکاری نمیشوند
ماه گذشته، آوریل، اولین ماهی که در تمام طول آن بخش بزرگی از فعالیتهای اقتصادی محدود یا متوقف شد، شمار متقاضیان دریافت بیمه بیکاری در بریتانیا به نحو کمسابقهای بالا رفت و به گفته اداره آمار ملی، با هشتصد و پنجاه و شش هزار نفر افزایش، به نزدیک به دو میلیون و صد هزار نفر رسید.
آمار همین اداره حاکی است در سه ماه پیش از ماه مارس، شمار بیکاران با پنجاه هزار نفر افزایش به یک میلیون و سیصد و پنجاه هزار نفر رسیده بود. به این ترتیب، بنا بر آخرین آمار، بیکاری در بریتانیا به نزدیک ۳.۹ درصد رسیده که اندکی از سه ماه قبلش کمتر است.
پیش از اجرای مقررات فاصلهگذاری اجتماعی و محدودیت تردد، بیکاری در بریتانیا به حد کمسابقهای کم بود. این مقررات فقط در هفته آخر مارس اعمال شد بنابراین انتظار میرود در آمار بعدی بیکاری جهش داشته باشد.
بر اساس تحقیق بنیاد رزولوشن، در دوران کرونا جوانان بیشتر با خطر از دست دادن شغل یا کاهش درآمد مواجهند و از هر سه فرد ۱۸ تا ۲۴ سال، درآمد یک نفر کاهش پیدا کرده است.
این گزارش میافزاید تاثیر کرونا بر درآمد جوانترها ممکن است سالها ادامه داشته باشد و مسنترها هم ممکن است مجبور به بازنشستگی شوند.
آمار بالاتر خواهد رفت
جگییت چادها، مدیر موسسه ملی تحقیقات اقتصادی و اجتماعی به بیبیسی گفت: “انتظار میرود شمار بیکاران بسرعت به بیش از ده درصد افزایش یابد یعنی بدترین میزان اشتغال از اوایل دهه ۱۹۹۰ تاکنون.”
البته در این آمار، کسانی که به خاطر کاهش یا توقف فعالیت محل کارشان در مرخصی اجباری هستند در نظر گرفته نشدهاند.
همزمان، به گزارش اداره آمار ملی، ساعات کار در هفته بیشترین کاهش را در ده سال گذشته داشته است.
بررسیها نشان میدهند این کاهش عمدتا نتیجه کمتر شدن ساعات کار در هفته آخر ماه مارس و کاهش جزئی در هفته پیش از آن بوده است. در هفته آخر ماه مارس، ساعات کار در هفته حدود ۲۵ درصد کمتر از هفتههای دیگر در سه ماهه اول سال بود.
تحلیل فیصل اسلام، گزارشگر اقتصادی بیبیسی
تا پایان ماه مارس، برنامههای اشتغال دولت در بالا نگه داشتن عناوین شغلی و پایین نگه داشتن بیکاری موفق بود اما آمار جدید نشان میدهند بحران شیوع کرونا بتدریج بر میزان اشتغال اثر میگذارد.
بین ماههای فوریه تا آوریل نزدیک به ۱۷۰ هزار فرصت شغلی کمتر شد و به ۶۳۷ هزار مورد رسید که در آمارهای سه ماهه، بیسابقه بوده است. همزمان متقاضیان دریافت بیمه بیکاری بیشتر شدند و متوسط ساعات کار در هفته در پایان ماه مارس بشدت کاهش یافت.
به این ترتیب نشانههای کاهش شدید تقاضا در بازار کار از همین حالا مشهود است اما اگر برنامه حمایتی دولت از کارفرمایان برای پرداخت دستمزد کارکنان خانهنشین نبود، تعداد بیکاران سر به فلک میزد.
در هر حال شکی نیست شمار بیکاران و متقاضیان بیمه بیکاری ماه آینده بالا خواهد رفت، برای کسانی که شغلشان را از دست دادهاند فرصتهای شغلی کمتر خواهد بود و این نگرانی واقعی وجود دارد که در پایان برنامه حمایتی دولت، که قاعدتا باید از ماه اوت به جریان افتد، وضع چه خواهد شد.
‘وضعیت اضطراری بیسابقه’
ساموئل تومز، کارشناس ارشد موسسه اقتصاد کلان پانتئون، معتقد است “این آمار بیکاری و اشتغال تاثیر اصلی کرونا را نشان نمیدهند زیرا متوسط سه ماهه هستند در حالیکه قرنطینه کامل در ماه آخر این دوره به اجرا گذاشته شد.”
“آمار هفتگی ساعات کار است که بخشی از زیانهای همهگیری را نشان میدهد؛ در دو هفته آخر مارس، ساعات کار هفتگی شش درصد و در هفته آخر ۱۶ درصد دیگر کاهش یافت.”
به گفته آقای تومز، “آمار به روز شده دریافتکنندگان بیمه بیکاری تصویری تیره و تارتر را ترسیم خواهد کرد.”
به گفته این کارشناس اقتصادی، “کاهش ۲۴.۸ درصدی آگهی استخدام در ماه آوریل که بیشترین کاهش از اکتبر سال ۲۰۰۹ تاکنون است یعنی همه بیکار شدگان قادر به یافتن شغل نخواهند بود.”
ترزا کوفی، وزیر کار و امور بازنشستگان دولت بریتانیا به بیبیسی گفت که در اثر شیوع کرونا، شمار قابل توجهی برای نخستین بار به صف متقاضیان بیمه بیکاری پیوستهاند.
خانم کوفی گفت تقاضای بیمه بیکاری “بخشی عمده نظام تامین اجتماعی” بریتانیا است و شیوع کرونا “وضعیت اضطراری بیسابقهای” را ایجاد کرده” که در نتیجه آن “باید در انتظار افزایش قابل توجه آمار بیکاری باشیم.”
جاناتان رینولدز، وزیر کار و امور بازنشستگان در دولت سایه نیز گفت آمار منتشره “شدت بحرانی را که در برابر ماست نشان میدهند.”
آقای ریندولدز در انتقاد از دولت گفت: “متاسفانه متقاضیان بیمه بیکاری در خواهند یافت که تور ایمنی اجتماعی در بریتانیا در مقایسه با سایر کشورهای پیشرفته بسیار ضعیف است و گرچه ما از اقدامات دولت پس از شیوع حمایت میکنیم اما باید گفت که این اقدامات تناسبی با ابعاد بحران ندارند.”