حق نشر عکس
Getty Images
معترضان میگویند قانون جدید پیشنهادی از سوی پکن، خودمختاری هنگکنگ را نابود میکند
مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا میگوید لایحه امنیتی جدید چین در ارتباط با هنگکنگ چون ناقوس مرگ خودمختاری این شبه جزیره را تهدید میکند.
دولت چین در اقدامی که انتظار میرود اعتراضات گسترده در هنگکنگ را جرقه بزند قانونی امنیتی را مد نظر قرار داده که هرگونه اعتراضی که بتواند “فتنه، براندازی یا تجزیهطلبی” تعبیر شود را ممنوع میکند.
منتقدان میگویند این قانون حقوق و آزادیهایی قانونی که در حال حاضر ساکنان هنگکنگ دارند از آنها سلب میکند، حقوقی که شهروندان داخل خاک چین از آن برخوردار نیستند.
آقای پومپئو، روز جمعه، ۲۲ مه، در بیانیه خود گفته این تصمیم پکن نهاد قانونگذاری در هنگکنگ را کنار زده و حق و “خواسته مردم هنگکنگ” را نادیده میگیرد.
“ایالات متحده قویا از پکن می خواهد که درباره این طرح فاجعه بار خود تجدید نظر کند و به تعهدات بینالمللی خود پایبند بماند. آمریکا همچنین از پکن میخواهد که به خودمختاری هنگکنگ احترام بگذارد و نهادهای دموکراتیک و آزادیهای مدنی آن را محترم شمارد.”
بیشتر بخوانید
- چرا نشست سالانه حزب کمونیست چین مهم است
- قانون امنیتی جدید چین میتواند ‘پایان خودمختاری هنگکنگ’ را رقم بزند
واکنش تند آمریکا به این لایحه دولت چین، احتمالا با عصبانیت پکن روبرو خواهد شد و به تنش میان دو کشور دامن خواهد زد. پکن مسایل مربوط به هنگکنگ را حساس و بخشی از سیاست داخلی خود میخواند. ضمن این که پکن و واشنگتن طی چند ماه گذشته علاوه بر اختلافات اقتصادی و تجاری بر سر شیوع ویروس کرونا هم با هم سرشاخ شدهاند.
در هنگکنگ، فعالان حامی دموکراسی خواستار حمایت دولتهای غربی در اعتراضات آنها به تصمیم جدید پکن شدهاند.
روز جمعه کمپینهای مختلف در هنگکنگ خواستار برگزاری تجمعهای بزرگ اعتراضی طی دو روز آینده (شنبه و یکشنبه) شدند. آنها این لایحه را اضمحلال نیمه خودمختاری هنگکنگ ارزیابی کردهاند.
قرار است این لایحه پیشنهادی از سوی دولت چین در کنگره سالانه حزب حاکم کمونیست که از امروز، جمعه ۲۲ مه، در پکن آغاز شده به رای گذاشته شود. هر چند به طور سنتی، لوایحی که دولت به این کنگره میآورد، معمولا پیشتر میان رهبران حزب طرح و مصوب شده و آوردن آن به کنگره سالانه جنبه تشریفاتی دارد. با این حال، کنگره سالانه حزب کمونیست که در آن حدود ۳۰۰۰ نماینده این حزب از تمامی چین حضور دارند، مهمترین رویداد سیاسی این کشور محسوب میشود
حق نشر عکس
Getty Images
امروز گروهی از فعالان حامی دموکراسی با در دست گرفتن پلاکاردهای سیاه برابر دفتر نمایندگی دولت چین در هنگکنگ تجمع کردند
در واکنش به این خبر، امروز دلار هنککنگ سقوط بارزی داشت و از ارزش آن در بازارهای جهانی کاسته شد.
تظاهرات در هنگکنگ از حدود یک سال پیش جریان داشته و برخی مواقع به خشونت کشیده شده است. میلیونها نفر از مردم این منطقه برای کسب حقوق و آزادیهای بیشتر در تظاهرات شرکت کردهاند.
هنگکنگ از ماه ژوئن پارسال، شاهد ناآرامیهایی بوده است. ماجرا زمانی آغاز شد که هنگکنگ لایحه استرداد مجرمین به چین را تصویب کرد سپس در اعتراض به این لایحه تظاهراتی شکل گرفت. هر چند که این لایحه بعدا پس گرفته شد اما خواستههای طرفداران دموکراسی افزایش یافت و آنها همچنان به اعتراضات خود ادامه دادند. خواسته آنها از لغو این قانون به استقلال بیشتر از چین بدل شد.
از سال ۱۹۹۷ و هنگامی که بریتانیا پس از بیش از ۱۵۰ سال حمکرانی هنگکنگ را به چین واگذار کرد، هنگکنگ براساس سیاست “یک کشور، دو سیستم” اداره میشود؛ سیستمی که براساس آن چین موافقت کرد تا این منطقه به صورت نیمه خودمختار اداره شود.