حق نشر عکس
PA MEDIA
پژوهشگری که بزرگترین پروژه ردیابی موارد ابتلا به کرونا در بریتانیا را رهبری میکند، گفته است برگزاری دو مسابقه مهم ورزشی در ماه مارس موجب شد تا “تعداد افرادی که از کووید-۱۹ آسیب دیدند یا جانشان را از دست دادند، افزایش پیدا کند.”
اطلاعات جمعآوری شده از میلیونها داوطلب کمی بعد از جشنواره چلتنم (مسابقه اسبدوانی) و دیدار لیورپول و اتلتیکو مادرید در لیگ قهرمانان فوتبال اروپا نشان میدهد که این دو رویداد منجر به افزایش قابل توجه ابتلا به ویروس کرونا شده است.
تیم اسپکتر، مدیر بزرگترین پروژه ردیابی موارد ابتلا به کرونا در بریتانیا، میگوید میزان ابتلا به این ویروس در آن مناطق “هفت برابر افزایش یافته است.”
این در حالی است که دولت میگوید، عوامل زیادی در میزان ابتلا به ویروس کرونا در یک منطقه بخصوص نقش دارد.
کمتر از سه ماه قبل، به رغم تهدید ویروس کرونا، رویدادهای ورزشی در بریتانیا به شکل معمول انجام میشد، هرچند که در آن زمان تعدادی از کشورهای اروپایی مسابقاتشان را یا لغو کرده بودند یا بدون حضور تماشاگران برگزار میکردند.
مسئولان ورزشی بریتانیا در آن زمان از بوریس جانسون، نخستوزیر این کشور پیروی میکردند که اوایل مارس گفته بود: “مردم تا جایی که میشود باید مثل معمول کار کنند.”
در اولین آخر هفته ماه مارس در بریتانیا، تمام بازیهای فوتبال انگلیس و اسکاتلند و پنج مسابقه اسبدوانی برگزار شد و همین طور مسابقه راگبی بین انگلستان و ولز در تورنمنت “قهرمانی شش ملت” که نخستوزیر هم آن را از نزدیک دید.
این در حالی است که سایر نقاط رویکردهای متفاوتی داشتند. دیگر مسابقه قهرمانی شش ملت در دوبلین که قرار بود بعد از مسابقه انگلیس و ولز برگزار شود، همان موقع به تعویق افتاده بود. ضمن این که گراندپری چین و مسابقات فوتبال به دلیل شیوع کرونا در شمال ایتالیا، لغو شده بودند.
دولت بریتانیا آن زمان مصر به برگزاری مسابقات بود و تنها ۲۴ ساعت قبل از این که تورنمنت چلتنم، درهایش را به روی ۲۵۰ هزار تماشاگر در دهم مارس باز کند، اولیور دودن، وزیر فرهنگ بریتانیا افزایش تقاضا برای ممنوعیت تجمعهای گسترده در فضای باز را نادیده گرفت.
او به بیبیسی گفت: “دلیل وجود ندارد جلوی حضور مردم در چنین رویدادهایی گرفته شود یا که آنها در این مرحله لغو شوند.”
این در حالی است که آقای اسپکتر، استاد دانشگاه کالج لندن میگوید، به دلیل این تصمیم “مردم احتمالا دچار مرگ زودهنگام شدهاند.”
حق نشر عکس
EUROPEAN PHOTOPRESS AGENCY
حالا سئوال این است که این دو رویداد منجر به گسترش ابتلا به ویروس کرونا شدهاند؟
پاسخ قطعی برای این سئوال وجود ندارد، اما طبق یافتههای بیبیسی، آمار نشان میدهد در آخرین هفته مارس در دو منطقه لیورپول و چلتنم، بیشترین موارد مشکوک به کرونا مشاهده شده است. طبق آمار دستکم ۵ تا ۶ درصد جمعیت بین ۲۰ تا ۶۹ سال در این دو منطقه، نشانههای ابتلا به ویروس کرونا داشتهاند.
۱۱ مارس (دومین روز جشنواره چلتنم)، سازمان بهداشت جهانی شیوع ویروس کرونا را به عنوان همهگیری جهانی اعلام کرد. غروب همان روز لیورپول در آنفیلد میزبان اتلتیکو مادرید بود.
نزدیک به ۳۰۰۰ هوادار به لیورپول سفر کردند و وارد بارها و رستورانهای این شهر شدند، در حالی که آن زمان مادرید مرکز شیوع کرونا در اسپانیا بود و نیمی از موارد تایید شده ابتلا به کرونا در کل کشور نیز متعلق به این شهر بود.
یکی از گروههای هوادار لیورپول میگوید با افزایش نگرانیها در مورد کرونا، دو روز قبل از بازی در شهرداری جلسهای تشکیل شده است، اما به آنها گفته شده که ماجرا طبق توصیههای دولت پیش میرود.
البته باشگاه لیورپول قادر به لغو مسابقهاش در یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان مقابل اتلتیکو مادرید نبود و چنین تصمیمی باید از سوی سازمانهای فوتبالی مانند یوفا گرفته شود.
آقای اسپکتر میگوید: “به نظرم مسابقات ورزشی دستکم یک هفته زودتر باید متوقف میشدند، به این دلیل که منجر به افزایش آسیبها و موارد مرگ و میر شدند و در صورت لغو مسابقات، چنین اتفاقاتی نمیافتاد.”
این در حالی است که در بیانیه دولت آمده است: “فاکتورهای زیادی میتواند روی تعداد موارد ابتلا در یک منطقه خاص تاثیرگذار باشد از جمله: تراکم جمعیت، سن، بهداشت عمومی و همچنین موقعیت یک منطقه روی منحنی همهگیری جهانی.”