منبع: دبی-العربیه.نت فارسی
در حالی که امروز یک هیأت دیپلماتیک ایران در سفری به کابل غرقشدن اتباع افغان توسط مرزبانان ایرانی را «شدیداً محکوم» و از وقوع آن «ابراز تأسف» نمود؛ وزارت کشور ایران بار دیگر شکنجه، بازداشت و غرقشدن شهروندان افغانستانی در مرزهای استان خراسان رضوی را کذب و مردود خواند.
به گزارش «خبرگزاری تسنیم» مهدی محمودی مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ایران روز چهارشنبه ۲۷ مه ۲۰۲۰ با شایعه خواندن شکنجه و غرق تعدادی از اتباع افغانستانی در رودخانه مرزی هریررود توسط نیروهای مرزبانی گفت: «هرچند در خصوص صحت این صحنهسازی و ارتباط آن با زمان و مکانهای ادعا شده تردیدهای اساسی وجود دارد ولی مسلماً این واقعه هیچ ارتباطی با مرزبانی جمهوری اسلامی ندارد و بر اساس بررسیهای کارشناسی انجام شده، ممکن است اتباع مذکور با عبور از نقاط سخت گذر رودخانه قصد ورود به خاک جمهوری اسلامی ایران را داشته و به علت سطح و سرعت آب تعدادی از آنها غرق شده باشند.»
او در ادامه مدعی شد: «اینگونه فضاسازیها توسط معاندان و دشمنان دو ملت ایران و افغانستان مسبوق به سابقه میباشد و با هدف ایجاد اختلاف و بدبینی بین دو ملت صورت میگیرد.»
گفتنی است امروز سهشنبه یک هیأت دیپلماتیک ایرانی به ریاست محسن بهاروند معاون وزارت امور خارجه ایران به هدف بررسی حادثه غرق مهاجرین افغان وارد کابل شد با برخی مقامهای افغان دیدار کرد.
هیأت ایرانی در دیدار با عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان حادثه غرق مهاجرین افغان را محکوم کرد از تحقیق و رسیدگی به این حادثه اطمینان داده است. عبدالله عبدالله نیز در این دیدار خواهان تحقیقات و رسیدگی جدی و منصفانه به این حادثه شد.
در همین حال، محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان با هیئت ایرانی در مورد اسناد و مدارک به دست آمده از جانب هیأت تحقیق کشورش صحبت کرده گفت، دولت ایران باید بیشتر به تحقیقات مشترک توجه کند.
محسن بهاروند معاون وزارت امور خارجه ایران در این دیدار با ابراز «تاثر عمیق» در مورد حادثه، وقوع آن را به شدیدترین الفاظ محکوم کرده گفت، این عمل به هیچ وجه برای مردم و دولت ایران قابل قبول نبوده و دولتاش متعهد است تا این حادثه را مشترکاً با هیئت افغانستان تا تامین عدالت بررسی و تعقیب نماید.
پیشتر محمد حمید طهماسی رئیس هیأت تحقیق دولت افغانستان گزارش ابتدایی در مورد حادثه غرق شدن مهاجرین افغان توسط مرزبانان ایرانی را از طریق «ویدئو کنفرانس» به محمد اشرفغنی رئیسجمهوری این کشور ارائه کرد.
براساس خبرنامه ارگ ریاست جمهوری افغانستان، طهماسی گفت: «این حادثۀ بر اساس اسناد، مدارک، شواهد، ویدیوها، تصاویر و اقرار متضرر از نگاه تخنیکی، مسلکی و حقوقی و همچنان بر مبنای اسناد، کنوانسیونها، لوایح و فیصلههای بینالمللی بررسی شده است و با جانب ایران نیز در این زمینه بحثهای صورت گرفته و ادامه دارد».
طهماسی اضافه کرد: «در حادثۀ مذکور از جملۀ ۴۶ تن، به تعداد ۱۲ تن آن شهید، ۱۷ تن مفقود و ۱۷ تن دیگر آن نجات داده شده اند که باشندگان ولایات هرات و فاریاب اند که گزارش یافتهها و اجراات خویش را از طریق دفتر شورای امنیت ملی به مقام عالی ریاست جمهوری شریک خواهند کرد».