با ممنوعیت صادرات غلات توسط هند، قیمت گندم در بازارهای جهانی افزایش یافته است. براساس گزارشها قیمت پایه گندم شیکاگو نزدیک به ۶ درصد افزایش یافته که بالاترین نرخ آن در دو ماه اخیر بوده است.
این ممنوعیت پس از موج جدید خشکسالی است که تولید محصول گندم را با مشکلاتی مواجه کرده و قیمتهای داخلی را در هند به رکوردی تاریخی رسانده است.
طی ماههای اخیر با افزایش قیمتها در بازار کالاها، قیمت بسیاری از اقلام نظیر نان، کیک و ماکارونی شاهد افزایش بوده است.
دولت هند البته میگوید بطور محدود صادرات به کشورهایی که برای “امنیت غذایی” خود به این واردات نیاز دارند و از قبل مجوز آنها صادر شده، انجام خواهد شد.
به گفته مقامهای هند این تصمیم دائمی نیست و ممکن است تغییر یابد.
این ممنوعیت مورد انتقاد وزرای کشاوزری هفت کشور صنعتی جهان، موسوم به گروه “جی-۷” قرار گرفته است.
کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و آمریکا اعضای این گروه هستند.
وزیر کشاورزی آلمان گفته است: “اگر هر کس بخواهد محدودیتهایی را در این بازار آغاز کند یا ممنوعیتی اعمال کند، بحران بدتر خواهد شد.”
با اینکه هند دومین تولیدکننده بزرگ گندم در جهان است، اما تا پیش از این بیشتر تولید آن به مصارف داخلی این کشور محدود شده بود.
در ماه مارس و پس از آغاز جنگ اوکراین قیمت مواد غذایی در جهان به رکورد جدیدی رسید
حمله به اوکراین
با حمله روسیه به اوکراین و همچنین خشکسالی و سیل در دیگر کشورهای تولید کننده این محصول، فعالان بازار کالا انتظار داشتند هند بخشی از کمبود این بازار را جبران کند.
تا پیش از اعلام ممنوعیت اخیر، هند قصد داشت ۱۰ میلیون تن گندم امسال صادر کند.
در ماه مارس و پس از آغاز جنگ اوکراین قیمت مواد غذایی در جهان به رکورد جدیدی رسید.
اوکراین بزرگترین صادرکننده روغن آفتابگردان در جهان بود و با شروع جنگ چرخه عرضه این کالا در بازارهای جهانی مختل شد که با ادامه ین روند قیمت کالاهای جایگزین هم بالا رفت.
اوکراین همچنین یکی از تولیدکنندگان بزرگ ذرت و گندم بود که قیمت آنها بعد از جنگ بشدت بالا رفته است.
سازمان ملل میگوید قیمت مواد غذایی در جهان در ماه آوریل تا حدی تعدیل شده اما در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد بالاتر رفته است.
طی ماههای اخیر بالا رفتن مواد غذایی و هزینه انرژی در جهان، باعث افزایش تورم در بسیاری از کشورهای جهان شده است.
این اتفاقات باعث شده بعضی از اقتصادهای بزرگ در جهان نظیر آمریکا و بریتانیا، نرخ سود بانکی را برای مهار تورم افزایش دهند که این اقسط ماهیانه وام گیرندگان را متاثر کرده است.
با افزایش سود بانکی، هزینه وام هم بالاتر رفته که رشد اقتصادی را متاثر خواهد کرد؛ بعضی از تحلیلگران بزرگ اقتصادی درباره رکود هشدار دادهاند.
لوید بلنکفین، مدیر ارشد بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس گفته احتمال بروز رکورد در آمریکا، بزرگترین اقتصاد دنیا، “بسیار زیاد” است.