حق نشر عکس
EPA
تاسیسات هستهای اراک
جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از اقدام آمریکا در لغو معافیت تحریم ها در زمینه همکاری هستهای با ایران، که بخشی از برجام بود، ابراز تاسف کرده و هشدار داده است که مهار برنامه هسته ای ایران دشوارتر خواهد شد.
او در جلسه شورای امنیت سازمان ملل که موضوع آن روابط اتحادیه اروپا و سازمان ملل بود گفت که برجام مهم بوده چون به وسیله آن میتوان اطمینان حاصل کرد که فعالیت هستهای ایران از حد و مرز تعیین شده فراتر نمیرود.
او گفت به همین دلیل از اقدام دیروز آمریکا در لغو معافیتهای همکاری هستهای با ایران متاسف است.
آمریکا از روز چهارشنبه همه معافیتها از تحریمها در زمینه همکاری هسته ای را که هنوز در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باقی مانده بود، لغو کرد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد که کلیه کشورها و شرکتها ۶۰ روز فرصت دارند تا به همکاری خود با ایران پایان دهند.
- آمریکا چند تحریم فنی برنامه هستهای ایران را دوباره اعمال میکند
- آمریکا ‘معافیت همکاری اتمی با ایران از تحریم را تمدید و رئیس سازمان انرژی اتمی را تحریم خواهد کرد’
پیشتر بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران لغو معافیت تحریمی برای همکاری هستهای با ایران را اقدامی “بدون اثر بر روند کار ایران” و “سرو صدای رسانهای” خواند.
به گزارش ایسنا، آقای کمالوندی گفت: “سوخت ما در روسیه بدون هیچ مشکلی هر وقت نیاز داشته باشیم به ایران می آید و اگر سوخت موجود تمام شود هم قادریم در آینده خودمان بدون نیاز به کمک هیچ کشوری آن را تولید کنیم.”
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: “از سرعت کار در باز فعال کردن رآکتور اراک راضی نیستیم، می توانست بیشتر و بهتر باشد، به ویژه اگر اروپا بیشتر همراهی می کرد سرعت کار بیشتر میشد.”
طبق بیانیه وزیر خارجه آمریکا، تحریمهایی که قرار است دیگر شامل معافیت نمیشود “فعالیتها برای تغییرات در رآکتور تحقیقاتی آبسنگین اراک، تامین اورانیوم غنیشده برای رآکتور تحقیقاتی تهران، و انتقال سوخت مصرفشده و ضایعاتی رآکتور به خارج ایران است.”
وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه همچنین دو نفر به اسامی مجید آقایی و امجد سازگار را به عنوان “رهبران برنامه غنیسازی ایران” تحریم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه هم در این روز از اقدامات اخیر آمریکا در لغو معافیتهای همکاری هستهای با ایران و همچنین خارج شدن از پیمان آسمان باز انتقاد کرد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، به خبرنگاران گفت که “اقدامات واشنگتن روز به روز خطرناکتر و غیرقابل پیشبینیتر میشود.”
آمریکا هفته گذشته گفت از پیمان “آسمان باز” خارج میشود و دلیل خروجش هم تخلف روسیه از این معاهده است. این معاهده که در سال ۲۰۰۲ بین ۳۴ کشور به امضا رسید به اعضا اجازه میدهد بر فراز آسمان یکدیگر پروازهای تجسسی انجام دهند تا بر فعالیتهای تسلیحاتی یکدیگر نظارت کنند.
- آمریکا در حال بررسی ‘بازگشت’ به برجام برای احیای تحریمهای سازمان ملل است
- تحریمهای جدید آمریکا علیه همکاری با سپاه پاسداران
نامه به کمیته ملی حزب دمکرات
در تحولی دیگر در روز پنجشنبه بیش از ده گروه “حامی دیپلماسی برای رسیدگی به مسائل مربوط به ایران” کمیته ملی حزب دمکرات آمریکا را تشویق کرده اند به طور رسمی در برنامه خود برای انتخابات ۲۰۲۰ از بازگشت به برجام حمایت کند.
این گروه ها نوشتند: “فعالیت های هسته ای ایران در خارج از برجام نگران کننده اما بازگشت پذیر هستند. آمریکا باید بار دیگر به این توافق متعهد شود و برای اطمینان از بازگشت ایران به تعهدات هسته ای اش با متحدان خود همکاری کند.”
آنها می افزایند: “بعد از احیای برجام آمریکا باید مذاکراتی وسیع تر را در کنار متحدان خود برای کمک به حل نگرانی هایی که در توافق اتمی به آنها رسیدگی نشده دنبال کند.”
برجام در زمان حاکمیت حزب دمکرات در سال ۲۰۱۵ امضا شد و این حزب خروج آقای ترامپ از آن را محکوم کرده است.
“دفاع عمومی”، “شورای جهانی قابل زندگی”، “جی استریت”، “اقدام نایاک” (بخشی از شورای ملی ایرانیان آمریکا) و “موو آن” از امضا کنندگان این نامه هستند.