در پی درخواست رسمی فنلاند و سوئد برای پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو»، بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا، روز چهارشنبه 28 اردیبهشت ضمن استقبال از این تصمیم آن را «یک روز تاریخی» توصیف کرد.
نخستوزیر بریتانیا، در توییتی، با اشاره به تاکید ینس استولتنبرگ، دبیرکل این پیمان مبنی بر اینکه امروز به طور رسمی درخواست دو کشور فنلاند و سوئد را در مقر ناتو دریافت کرده است، گفت: «چندی پیش، هیچکس انتظار چنین اقدامی را نداشت.»
This is an historic day for our alliance & the world. Not long ago nobody would have predicted this step, but Putin’s appalling ambitions have transformed the geopolitical contours of our continent.
I look forward to welcoming Finland & Sweden into the @NATO family very soon. https://t.co/0IxmEpvky8
— Boris Johnson (@BorisJohnson) May 18, 2022
جاه طلبیهای پوتین
جانسون تاکید کرد که «جاهطلبیهای هولناک ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، خطوط ژئوپلیتیک قاره اروپا را تغییر داده است».
او همچنین گفت: «بریتانیا مشتاقانه منتظر استقبال از فنلاند و سوئد در پیمان ناتو است».
پیش از او ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در مراسم کوتاهی که در آن سفرای سوئد و فنلاند درخواست رسمی خود را برای پیوستن به ناتو به او تحویل دادند، گفت: «این یک «لحظهای تاریخی» است که همه باید از آن استفاده کنند».
او همچنین با تاکید بر اینکه هلسینکی و استکهلم نزدیکترین شرکای ناتو هستند، افزود: «عضویت این دو کشور امنیت مشترک ناتو را افزایش میدهد».
گفتنی است که با ارائه رسمی این دو درخواست، کشورهای شمال اروپا و بسیاری از حامیان آنها با ماهها انتظار مواجه خواهند شد تا در این مدت بر هر گونه اعتراض به درخواست های خود فائق آیند. همچنین لازم است تمامی 30 کشور عضو ناتو رضایت خود را اعلام کنند. این در حالی است که ترکیه یکی از اعضای برجسته این پیمان با پیوستن این دو کشور به ناتو مخالف است.

یک سال برای رسیدگی به درخواست عضویت
به گزارش «رویترز»، دیپلماتهای آگاه قبلاً تأکید کرده بودند که پذیرش عضویت سوئد و فنلاند باید از طریق تصویب تمام 30 پارلمان کشورهای عضو صورت بگیرد که ممکن است این روند تا یک سال طول بکشد.
در همین حال «ماگدالنا اندرسون»، نخستوزیر سوئد، سهشنبه به صراحت اعلام کرد که دو کشور بهرغم مخالفت ترکیه و روسیه، درخواستهای خود را امروز ارائه خواهند داد و سیاست طولانی مدت بیطرفی را که برای چندین دهه دنبال کرده بودند، کنار گذاشتهاند.
ترس ناشی از عملیات نظامی روسیه در اوکراین و نگرانی از اهداف و سیاست توسعهطلبانه مسکو باعث تسریع در تصمیمگیری این دو کشور برای پیوستن به پیمان نظامی ناتو شده است.
گفتنی است که گسترش پیمان ناتو مستلزم اتفاق آرا 30 کشور عضو از جمله ترکیه است که اخیراً بهرغم انجام مذاکرات دیپلماتیک در آخر هفته، با الحاق هلسینکی و استکهلم به ناتو مخالفت کرده است.
این در حالی که گسترش ناتو کرملین را خشمگین کرده و باعث نگرانی و سوءظن بیشتر روسیه شده است.
روسیه بارها مخالفت خود با گسترش نفوذ ناتو و رسیدن آن به مرزهایش را اعلام کرده است.
پیوستن فنلاند به ناتو مرز مشترک میان این پیمان و خاک روسیه را از حدود 440 مایل (708 کیلومتر) به بیش از 1200 مایل (1931 کیلومتر) گسترش خواهد داد.