کف دستهای یک بیمار مبتلا به ضایعات پوستی ناشی از آبله میمون
تدروس آدهانوم گبریاسوس رئیس سازمان بهداشت جهانی هشدار داده است که جهان با چالشهای “هولناکی” از جمله کووید، جنگ در اوکراین و آبله میمون مواجه است.
تدروس آدهانوم گبریسوس در ژنو صحبت میکرد که جایی که متخصصان و کارشناسان آژانس بهداشت سازمان ملل برای بحث درباره شیوع آبله میمون گردهم آمده بودند.
تا کنون بیش از ۸۰ مورد در آفریقا، اروپا، آمریکا، کانادا، استرالیا و اسرائیل تایید شده است.
آبله میمون ویروسی است که در مناطق دورافتاده مرکز و غرب آفریقا شایع شد. این بیماری به راحتی سرایت نمیکند و معمولا خفیف است.
به گفته سرویس بهداشت ملی بریتانیا، اکثر افرادی که به این ویروس مبتلا میشوند ظرف چند هفته بهبود مییابند.
شیوع این بیماری دانشمندان را غافلگیر کرده است و مقامات بهداشتی بریتانیا توصیههای جدیدی صادر کردهاند و میگویند افراد پرخطر باید به مدت سه هفته خود را ایزوله کنند. بلژیک اولین کشوری بود که روز جمعه قرنطینه سه هفتهای برای افراد آلوده اعلام کرد.
روزنامه گاردین گزارش میدهد که انتظار میرود موارد تایید شده بیشتری در روز دوشنبه در بریتانیا اعلام شود.
رئیس سازمان بهداشت جهانی در مراسم افتتاحیه مجمع جهانی بهداشت گفت “البته همهگیری [کووید] تنها بحران جهان ما نیست”.
او ادامه داد “ما در حالی اینجا صحبت میکنیم که همکاران ما در سراسر جهان در حال واکنش به شیوع ابولا در جمهوری دموکراتیک کنگو، آبله میمون و هپاتیت با علت ناشناخته و بحرانهای پیچیده بشردوستانه در افغانستان، اتیوپی، سومالی، سودان جنوبی، جمهوری عربی سوریه، اوکراین و یمن هستند” .رئیس سازمان جهانی بهداشت گفت “ما با همگرایی شدید بیماری، خشکسالی، قحطی و جنگ مواجه هستیم که ناشی از تغییرات آب و هوایی، نابرابری و رقابت ژئوپلیتیکی است”.
Germany is among 10 European countries where the virus has been detected
آبله میمون: آیا باید نگران باشیم یا اهمیتی ندهیم؟
جیمز گالاگر، گزارشگر علوم و بهداشت بیبیسی در گزارشی درباره اینکه آیا این بیماری ممکن است مانند کرونا همهگیر شود و همه جا را تعطیل کند، با تاکید میگوید: “این یک کرونای دیگر نیست و اینطور نیست که قرار باشد چند روز دیگر برای مهار شیوع آبله میمون قرنطینهای برقرار شود.”
او در ادامه نوشته: “با این حال این یک شیوع غیرمعمول و بیسابقه آبله میمون است. دانشمندان متخصص در این بیماری کاملا غافلگیر شدند و هروقت یک ویروس خود را تغییر دهد، این مساله همیشه نگران کننده است.”
پروفسور پیتر هوربی، مدیر موسسه علوم بیماریهای واگیر دانشگاه آکسفورد به جیمز گالاگر میگوید: “ما در موقعیت کاملا تازهای قرار داریم که عجیب و نگرانکننده است.”
او در حالی که تاکید میکند که این “کووید ۲” نیست، اضافه میکند: “باید اقدام کنیم و مانع از پا گرفتن این ویروس شویم. این واقعا چیزی است که باید جلویش را بگیریم.”
دکتر هیو آدلر، که سابقه کار و درمان بیماران مبتلا به آبله میمون را دارد با این نظر موافق است و میگوید که “الگوی سرایت بیماری به شکلی است که قبلا مشاهده نشده و این جای تعجب دارد.”
چه تغییری در وضعیت این بیماری اتفاق افتاده است؟
جیمز گالاگر میگوید: در گذشته تعداد موارد محدودی از این ویروس در نقاط مختلف جهان از جمله بریتانیا مشاهده شده بود اما همه این موارد مربوط به کسانی بود که به مناطق دورافتاده کشورهای مرکز و غرب آفریقا سفر کرده بودند.
اما اکنون اینطور نیست.
- برای اولین بار این ویروس در بدن افرادی یافت شده است که هیچ ارتباط روشنی با کشورهای غرب و مرکز آفریقا ندارند
- معلوم نیست که بیماران از چه طریقی مبتلا شدند
- آبله میمون در طول فعالیت های جنسی گسترش یافته و اکثر موارد بثورات پوستی در ناحیه تناسلی و اطراف آن ظاهر شده
- بسیاری از کسانی که مبتلا شدند، مردان جوان همجنسگرا و دوجنسگرا هستند