- بخش مانیتورینگ
- بیبیسی
آزمایش موشکی و به آب انداختن فوجیان در صدر اخبار رسانههای رسمی چین بوده است
رسانههای چین بهشکل گستردهای از به آب انداختن فوجیان، سومین ناو هواپیمابر ارتش آزادیبخش خلق چین خبر داده و درباره تازهترین آزمایش موشک ضدبالستیک میانبرد گزارش کردهاند.
خبرگزاری رسمی و دولتی «چاینا نیوز» ۱۷ ژوئن، از «طراحی برتر» ناو فوجیان از نظر سامانه پرتابگر الکترومغناطیستی و همینطور عرشه پرواز مستقیم و طولانی آن در مقایسه با دو ناو هواپیمابر فعلی ارتش چین گزارش داد که دارای عرشه پرواز مدل پرش-اسکی هستند. عرشهای که در انتهای باند پرواز به سمت بالا انحنا دارد.
وبسایت خبری تفسیری گوانچا وابسته به دولت، ۲۰ ژوئن در مطلبی تاکید کرد که سامانههای پرتابگر الکترومغناطیستی به سبک آمریکایی یا منجنیق، نمادی از «ناوهای هواپیمابر پیشرفته» هستند و طراحی فوجیان آن را به موفقیتی «فراتر از عرصه نظامی» تبدیل کرده است؛ و حتی میتوان آن را «تا حدی یک شوک فرهنگی» دانست.
فوجیان در ساحل شانگهای به دریا انداخته شد
به گزارش این وبسایت، «شباهت و نزدیکی فوجیان به اثربخشی نظامی ناو هواپیمابر هستهای ایالات متحده آمریکا، نیروی دریایی این کشور را به شکل بیسابقهای دچار نگرانی خواهد کرد. حتی ممکن است بعد از آنکه ناو هواپیمابر پیشرفته ما وارد عمل شود، سنگ بنای هژمونی دریایی ارتش ایالات متحده، یعنی مزایای فنی و تاکتیکی ناوگان هواپیمابر آمریکا با ما برابر شود.»
لیرنهائو، وبلاگر نظامی در ۲۰ ژوئن در مقالهای به نشریه نظامی «۱۹فورتیفایو» در آمریکا گفت فوجیان را یک ناو مهم میداند نه یک تحول اساسی یا یک توسعه نظامی که بازی را تغییر دهد. او اعتقاد دارد که چین در زمینه ناوهای هواپیمابر همچنان از نظر کیفیت و کمیت از ایالات متحده آمریکا عقبتر است. و همچنین به گفته این کارشناس نظامی، نداشتن تجربه واقعی رویارویی در جنگ و نداشتن پایگاههای نظامی خارج از کشور هم از نگرانیهای موجود است.
چین بیش از دو سال پیش اولین ناو هواپیمابر ساخت داخل را به نیروی دریایی تحویل داد. شاندونگ میتواند ۳۶ فروند جت جنگنده را حمل کند. قبل از آن هم ناو هواپیمابر لیائنینگ با توانایی حمل ۲۴ جنگنده بهرهبرداری شده بود. این ناو را چین از اوکراین خریده و بازسازی و تجهیز کرده بود. هر دو فروند ناو دارای سکوی پرتاب منحنی به شکل اسکی هستند در حالیکه ناو فوجیان دارای سکوی پرتاب طولانی و مستقیم به شیوه ناوهای آمریکایی است.
ناوهای لیائنینگ و شاندونگ هم مانند فوجیان به نام استانهای چین نامگذاری شدهاند.
برآورد شده که حدود شش ماه طول میکشد تا ناو فوجیان که در شانگهای به آب انداخته شده، عملیاتی شود.
آزمایش موشک ضدبالستیک
در خبری دیگر، وزارت دفاع چین در ۱۹ ژوئن اعلام کرد که یک موشک میانبرد ضدبالستیک را به شکل موفقیتآمیزی در محدوده سرزمینی خود آزمایش کرده است. در این گزارش تاکید شده بود که این یک آزمایش «دفاعی» بوده «هیچ کشوری را هدف قرار نداده است.»
سیسیتیوی، تلویزیون مرکزی چین در ۲۰ ژوئن در یک برنامه نظامی درباره فناوری این موشک گزارش داد و «دشواریهای تکنیکی» آن را برجسته کرد؛ اینکه موشک رهگیر باید با کلاهک موشکی که به سرعت در حال حرکت است، در خارج جو زمین برخورد کند.
سیسیتیوی همچنین با شائو یونگلینگ، متخصص نظامی، مصاحبه کرد که میگفت این آزمایش با هدف توسعه «قابلیت دفاعی میانبرد» چین در مقیاس محدود هستهای انجام شده است: «از آنجایی که ما اول از سلاحهای هستهای استفاده نمیکنیم، باید از قابلیت حفظ نیروی هستهایمان اطمینان حاصل کنیم.»
در شبکههای اجتماعی حساب کاربری «نشنال دیفنس تایمز» وابسته به دولت، گزارش داده که چین و آمریکا تنها کشورهایی در جهان هستند که به فناوری موشکهای ضدبالستیکی میانبرد دسترسی دارند.
در مقاله این نشریه گفته شده راهاندازی فوجیان و اعلام آزمایش موشکی «به نظر میآید ‘هشداری’ به کشورهای دیگر است که برای چین دردسر ایجاد نکنند». در این مطلب بهویژه به آمریکا اشاره شده که از زمان آغاز مجادله روسیه-اوکراین درباره تایوان «جنجال بزرگی» درست کرده است.