[ad_1]
- سهراب ضیا
- بیبیسی، دوشنبه
از راست به چپ: احمدشاه مسعود، سید عبدالله نوری، برهانالدین ربانی، امامعلی رحمان، خوستده در شمال افغانستان، ۱۰-۱۱ دسامبر ۱۹۹۶
۲۵ سال پیش، در ۲۷ ژوئن سال ۱۹۹۷ با پادرمیانی سازمان ملل متحد و کشورهای ضامن، در مسکو ، پایتخت تاجیکستان، موافقتنامه استقرار «صلح و رضایت ملی» در تاجیکستان به امضا رسید.
توافق صلح میان دولت تاجیکستان و مخالفان آن به جنگ داخلی پنجساله در این کشور پایان داد و برای این جمهوری سابق شوروی در آسیای میانه، روزی تاریخی محسوب میشود.
اکنون این روز در تاجیکستان «روز وحدت ملی» نام دارد و تعطیل عمومی است.
تا امضای موافقتنامه صلح میان دولت تاجیکستان و مخالفان پیشین آن در کاخ کرملین مسکو هیئتهای دولت تاجیکستان و مخالفانش، هشت دور مذاکرات را در مسکو، تهران، مشهد، اسلامآباد، آلماتی، بیشکک و عشقآباد پشت سر گذاشته بودند.
از نکات جالب امضای این توافقنامه، نقش کلیدی مقامهای افغانستان بویژه برهانالدین ربانی، رئیسجمهور وقت افغانستان و احمدشاه مسعود، وزیر دفاع وقت این کشور – در روند صلح تاجیکان است.
قبل از آغاز مذاکرات صلح تاجیکستان چه گذشت؟
بر اساس شواهد موجود، جنگ داخلی تاجیکستان عملا در اوایل ماه مه سال ۱۹۹۲ آغاز شده بود.
به گفته عبدالنبی ستارزاده، عضو هیئت مخالفان دولت تاجیکستان در مذاکرات صلح، با گذشت یک سال از آغاز جنگ داخلی معلوم شده بود که «طرفهای درگیر و حامیانشان هیچیک در میدان جنگ دستبالا را نخواهند داشت.»
به گفته آقای ستارزاده، با درک این نکته، نیروهای دخیل تلاشهایی را برای حل مسالمتآمیز این بحران شروع کرده بودند.
در همین خصوص آقای ستارزاده به سفر یوگنی پریماکوف، سیاستمدار و دیپلمات روس و رئیس وقت سرویس اطلاعات خارجی روسیه، به کابل در روزهای ۳۰-۳۱ ژوئیه سال ۱۹۹۳ اشاره میکند.
آقای پریماکوف در جریان این سفر با برهانالدین ربانی، رئیسجمهور وقت افغانستان، دیدار و گفتوگو میکند و نیت کشورش را در مورد حل مسالمتآمیز جنگ داخلی تاجیکستان با او در میان میگذارد.
یوگنی پریماکوف کتابی به نام «سالهایی که در میدان سیاست بزرگ بودم» نوشته است. یک فصل این کتاب «راههای حل قضیه نزاع تاجیکستان (از احمدشاه تا نوری)» نام دارد.
به نوشته آقای پریماکوف، احمدشاه مسعود، در سفرش به کابل برای برگزاری ملاقات محرمانه او با سید عبدالله نوری، رهبر وقت اتحاد نیروهای اپوزیسیون تاجیک مساعدت کرده بوده است.
امامعلی رحمان رئیسجمهوری تاجیکستان (راست)، سید عبدالله نوری، رهبر وقت اتحاد نیروهای اپوزیسیون تاجیک (چپ)، مه ۱۹۹۵
یوگنی پریماکوف بعد از کسب رضایت رهبر مخالفان تاجیک و گرفتن ضمانت رهبران افغانستان برای حل مسالمتآمیز جنگ داخلی تاجیکستان به تهران سفر میکند.
یوگنی پریماکوف، رئیس وقت سرویس اطلاعات خارجی روسیه، در کتاب خود نوشته که «ادامه وضع نامتعادل در تاجیکستان هم برای روسیه و هم برای ایران منفعت نداشت و به جز مذاکرات راه دیگری وجود نداشت.»
اگرچه به اعتقاد عبدالنبی ستارزاده «هم روسیه و هم ایران از قرابت اتحاد نیروهای مخالفان تاجیک با حکومت تاجیکتبار افغانستان، یعنی با برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود ترس و نگرانی داشتند. ترس آنها از آن بود که اگر این نزدیکی ادامه پیدا کند، تاثیر آن تقسیم افغانستان خواهد بود.»
به هر روی بعد از گذشت حدود دو سال از شروع جنگ داخلی تاجیکستان، در ماه آوریل سال ۱۹۹۴، نخستین دور مذاکرات صلح میان هیئتهای دولت این کشور و اتحاد نیروهای مخالفان تاجیک برگزار شد.
دیدار امامعلی رحمان از کابل و ملاقات خوستده
در ۱۷ و ۱۸ مه سال ۱۹۹۵، بعد از گذشت یک سال از آغاز مذاکرات صلح، امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان با دعوت برهانالدین ربانی، برای انجام یک دیدار رسمی به کابل میرود.
آقای رحمان در حاشیه این سفر برای اولین بار با سید عبدالله نوری، رهبر اتحاد مخالفان پیشین تاجیک دیدار میکند.
در این دیدار، دو طرف با انتشار بیانیهای مشترک تأکید کردند که آنها جانبدار (حامی) مذاکرات هستند و تلاش دارند تا تمام مسایل نزاعبرانگیز بین دو طرف را از راه صلح، مکالمه و مذاکرات حل کنند.
امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان دو سال پیش درباره اهمیت این دیدار گفته بود: «میتوان گفت که آن ملاقات راه گفت و شنید و تفاهم را میان طرفها باز کرد.»
اواخر سال ۱۹۹۶، مذاکرات صلح تاجیکان به بنبست رسید. برای رهایی از این بنبست ضرورت به دیدار رئیسجمهور تاجیکستان و رهبر اتحاد مخالفان تاجیک پیش آمد.
در ۱۰ و ۱۱ دسامبر سال ۱۹۹۶، امامعلی رحمان عازم خوستده، روستایی در شمال افغانستان شد تا بار دیگر با رهبر اتحاد نیروهای مخالفان تاجیک دیدار کند.
هم مقامات تاجیکستان و هم رهبران وقت اتحاد نیروهای مخالفان این کشور، برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود را از مبتکران برگزاری ملاقات خوستده و این رویداد را نقطه عطفی در روند مذاکرات صلح تاجیکان میدانند.
از راست به چپ: سید عبدالله نوری، برهانالدین ربانی، امامعلی رحمان، کابل مه ۱۹۹۵
عبدالنبی ستارزاده، عضو هیئت مخالفان در مذاکرات صلح تاجیکان، در این باره میگوید: «این پیشنهاد، از جانب حکومت وقت افغانستان، برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود بود.»
او میافزاید «آنها پیشنهاد کردند و طرفهای جنگ داخلی تاجیکستان پذیرفتند. چون که هر دو طرف، یعنی دولت تاجیکستان و مخالفان آن به حکومت برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود اعتماد داشتند.»
آقای ستارزاده بیانیه مشترکی را که در پی این دیدار امضا شده بود، «مهم» میداند. زیرا طرفها تعهد کرده بودند که هیچگاه جانبدار ادامه جنگ و عملیات نظامی در تاجیکستان و مناطق مرزی این کشور نیستند، بلکه میخواهند قضیه جنگ تاجیکستان از راه مسالمتآمیز حل شود.
همچنین در دیدار خوستده یادداشت تفاهمی در باره قطع عملیات جنگی در داخل تاجیکستان امضا شده بود.
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان دو سال پیش در نهمین سالگرد کشته شدن برهانالدین ربانی، رئیس شورای عالی صلح افغانستان، در ملاقاتی مجازی بر اهمیت ملاقات خوستده تأکید کرده بود.
به گفته آقای رحمان «در نتیجه مذاکرات خوستده سمتهای کلیدی پیشبرد روند صلح معین گردید، زمینه واقعی برای خاتمه بخشیدن به جنگ تحمیلی شهروندی در تاجیکستان گذاشته شد.»
افغانستان از تحقق صلح در تاجیکستان چه منفعتی داشت؟
در دوران جنگ داخلی تاجیکستان دهها هزار شهروند این کشور به افغانستان پناه برده بودند، آنهم در زمانی که افغانستان خود با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکرد.
افغانستان در زمان جنگ داخلی تاجیکستان همچنین میزبان رهبران مخالفان اسلامی تاجیک و پایگاه اصلی نیروهای مسلح آنها بود.
احمدشاه مسعود با هیئت مذاکرهکننده دولت تاجیکستان، مه ۱۹۹۵
اما چه عواملی باعث شد تا برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود برای دستیابی به صلح در تاجیکستان تلاش کنند؟
عزیز بارز، دیپلمات سابق افغانستان و رئیس مرکز مطالعات راهبردی افغانستان و آسیای مرکزی، در این باره میگوید:
«دلیل اول برمیگردد به اینکه اینها واقعاً از لحاظ تباری، همسویی و دلسوزی داشتند. دلیل دومش این است که اینها میخواستند یک پشت جبهه یا یک کشور دوست در کنارشان، در همسایگیشان داشته باشند که صلح و آرامش داشته باشد.»
برخیها بر این باورند که جو حاکم در فضای سیاسی آن وقت افغانستان و فشار کشورهایی مانند روسیه به برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود، آنها را وادار کرده بود تا مخالفان اسلامی تاجیک را برای مصالحه با دولت تاجیکستان متقاعد بسازند.
درباره این دو شخصیت، آثار زیادی در تاجیکستان به نشر رسیده است؛ از جمله، میرزا شکورزاده، نویسنده تاجیک پس از دیدارهای متعددی که با برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود در افغانستان داشت، در باره نقش آنها در روند صلح تاجیکان چند کتاب نوشته است.
آقای شکورزاده میگوید: «برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود پیوسته به رهبران هم دولت تاجیکستان و هم مخالفین تأکید میکردند که تاجیکستان را خراب نکنید، ما راه (اجازه) نمیدهیم به این کار. حتماً شما به وطن برمیگردید، آشتی میکنید. همین قدر که استاد ربانی سهم داشتند، همان اندازه احمدشاه مسعود هم نقش داشت. هر کدام آنها به نحو خود تبلیغ میکردند که هر چه زودتر باید صلح در تاجیکستان برقرار شود.»
برهانالدین ربانی رِئیسجمهوری وقت افغانستان (چپ)، احمدشاه مسعود وزیر دفاع وقت افغانستان (راست)
سال قبل، رئیسجمهور تاجیکستان به برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود برای «نقش بزرگشان» در مصالحه ملی تاجیکان نشان دولتی«اسماعیل سامانی» اعطا کرد.
برهانالدین ربانی در بیستم ماه سپتامبر سال ۲۰۱۱ زمانیکه ریاست شورای عالی صلح در افغانستان را بر عهده داشت در اثر یک حمله انتحاری در منزلش در شهر کابل کشته شد. احمد شاه مسعود نیز در سپتامبر سال ۲۰۰۱ در یک عملیات انتحاری کشته شد.
برخی روشنفکران تاجیک بارها به مقامات پیشنهاد کردهاند که تندیس برهانالدین ربانی و احمدشاه مسعود در شهر دوشنبه گذاشته شود و همچنین دو خیابان را در پایتخت تاجیکستان به نام آنها بگذارند؛ اما تا حالا چنین نشده است.
چرا از تجربه صلح تاجیکان در افغانستان استفاده نشده است؟
افغانستان، همسایه جنوبی تاجیکستان که در حل قضیه تاجیکان کمک کرده و نقش مؤثری در توافق صلح میان دولت تاجیکستان و مخالفان پیشین آن داشته است، در چند دهه گذشته، بخصوص بعد از بازگشت دوباره طالبان به قدرت در وضعیت ناگواری قرار گرفته است.
حکومت طالبان را هیچ کشور دنیا به رسمیت نشناخته است، روابط افغانستان با همسایگانش پر فراز و نشیب است و نارضایتی از نظام ساخته طالبان در داخل و خارج از افغانستان هر روز بیشتر میشود.
به گفته عبدالنبی ستارزاده، عضو هیئت مخالفان پیشین تاجیک در مذاکرات صلح تاجیکان، یک تجربه بسیار مهم مذاکرات و صلح تاجیکان آن بود که کشورهای دخیل درباره کمک به حل آن توافق داشتند.
عبدالنبی ستارزاده، عضو هیئت مخالفان در مذاکرات صلح تاجیکان
اما به باور آقای ستارزاده در قضیه افغانستان این نکته در عمل هنوز محقق نشده است.
آقای ستارزاده معتقد است که «تضاد منفعتهای ژئوپلیتیک این کشورها با یکدیگر، متأسفانه باعث باز هم بدتر شدن وضع در افغانستان خواهد بود.»
به گفته این کارشناس تاجیک چنین وضعیتی «تا زمانی که آن کشورها درک نکنند راه دیگری نیست و علاج دیگری نیست» ادامه خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
[ad_2]
منبع خبر