جنجال تحلیف ریاست جمهوری افغانستان؛ غنی و عبدالله آماده برگزاری مراسم جداگانه

حق نشر عکس
Reuters
عبدالله عبدالله و محمد اشرف غنی
حدود سه هفته پس از اعلام نتیجه انتخابات جنجالی ریاستجمهوری افغانستان، مقامها در ارگ و سپیدار میگویند امروز دوشنبه ۱۹ حوت/اسفند محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان و عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان به طور جداگانه مراسم تحلیف “ریاست جمهوری” برگزار میکنند.
منابعی در ریاست اجرایی افغانستان شب گذشته مدعی شده بودند که به میانجگری نماینده آمریکا، مراسم تحلیف هر دو به تعویق افتاده است اما صبح امروز هر دو تیم از آمادگی برای تحلیف خبر دادند. تیم آقای عبدالله گفته است که اگر تیم آقای غنی مراسم تحلیف برگزار کنند، آنها نیز چنین مراسمی را برگزار خواهند کرد. تیم آقای عبدالله خواهان به تاخیر افتادن این مراسم است.
شهر کابل امروز به گونه رسمی تعطیل است. در تمام شهر تدابیر شدید امنیتی گرفته شده و مسیرهای منتهی به ارگ ریاست جمهوری و قصر سپیدار (محل کار رئیس اجرایی) به روی رفت و آمد عمومی بسته است.
قرار بود مراسم تحلیف آقای غنی در ساعت ۹ صبح به وقت محلی برگزار شود. اما صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری در توئیتی اعلام کرد این مراسم ساعت یک بعد از ظهر برگزار خواهد شد.
داود سلطانزوی، عضو ارشد تیم انتخاباتی آقای غنی در مصاحبهای با تلویزیون ملی افغانستان گفت که دلیل این تاخیر صحبتهای سیاسی میان دو طرف است و این که تلاشها جریان دارد تا فقط یک مراسم تحلیف برگزار باشد.
آمادگیهای ارگ ریاست جمهوری برای برگزاری مراسم تحلیف آقای غنی
شاه حسین مرتضوی، مشاور فرهنگی ریاست جمهوری افغانستان به بیبیسی گفت مراسم تحلیف آقای غنی قرار است با حضور بیش از چهار هزار مهمان برگزار شود.
به گفته او، سفیران کشورهای خارجی در افغانستان، نمایندههای موسسات بینالمللی و سازمان ملل متحد از مهمانان این برنامهاند.
ریاست اجرایی افغانستان نیز بعد از تاخیر در مراسم ارگ ریاست جمهوری، اعلام کرد که مراسم تحلیف آقای عبدالله نیز برای چند ساعت به تعویق افتاده است.
بصیر سالنگی، عضو تیم انتخاباتی آقای عبدالله نیز دلیل تاخیر این مراسم را “گفتگوهای سیاسی” خواندهاند.
امید میثم، معاون سخنگوی ریاست اجرایی افغانستان به بیبیسی گفت مراسم تحلیف آقای عبدالله در قصر سپیدار برگزار خواهد شد.
به گفته وی، شماری از مهمانهای این برنامه نیز به محل برگزاری مراسم رسیده اند.
حق نشر عکس
Getty Images
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان آقای غنی را برنده انتخابات اعلام کرد
مراسم تحلیف ریاست جمهوری در افغانستان توسط قاضی القضات این کشور انجام میشود. قرار است رئیس دادگاه عالی افغانستان در مراسم تحلیف آقای غنی شرکت کند.
آقای میثم میگوید تحلیف آقای عبدالله از سوی یکی از “عالمان دین” انجام خواهد شد.
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان آقای غنی را برنده نهایی انتخابات ریاست جمهوری این کشور اعلام کرده اما آقای عبدالله این نتایج را نپذیرفته و خود را برنده انتخابات اعلام کرد.
پیش از این نیز یک بار مراسم تحلیف آقای غنی که قرار بود به تاریخ هشتم حوت/اسفند برگزار شود، به تعویق افتاده بود. آن زمان نیز آقای عبدالله اعلام کرده بود همزمان با آقای غنی مراسم تحلیف را برگزار خواهد کرد.
حق نشر عکس
Reuters
آقای عبدالله به نتیجه انتخابات معترض است و آن را نپذیرفته است
هیاتهایی از دو طرف به میانجگری نمایندگان خارجی و داخلی برای حل جنجال انتخابات با یکدیگر چندین نشست برگزار کردند اما به نظر میرسد با هم به تفاهم نرسیدند.
عنایت الله فرهمند، معاون دسته انتخاباتی آقای عبدالله میگوید مذاکرات آنها تا پنج صبح امروز هم ادامه داشت.
به گفته او، ساعت دو نیمه شب، زلمی خلیلزاد، نماینده وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان که میانجگری میان دو تیم را پیش میبرد، اطمینان داد که تحلیف در ارگ به تعویق افتاده است اما ارگ امروز باز هم از آمادگی برای تحلیف خبر داد.
او میگوید که ادامه حکومت وحدت ملی با حفظ پست ریاست اجرایی از پیشنهادات آقای خلیلزاد بود اما تاکید تیم آنها تاخیر در مراسم تحلیف و ادامه گفتوگو برای آینده حکومت و سهم دو طرف بوده است.
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان نیز امروز در توئیتی گفته تنها راه بیرون رفت از بحران انتخاباتی در این کشور، باطل شدن آرای تقلبی است.
او گفته نباید کسی تعهد او و تیمش را در حمایت از دموکراسی و حاکمیت قانون دستکم بگیرد.
آقای عبدالله تاکید کرده که نباید سابقه او در سازش سبب شود آنها جدی گرفته نشوند.
شماری از مهمانان برای اشتراک در مراسم تحلیف آقای عبدالله به قصر سپیدار رسیدهاند
جنجال انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ ششم میزان/مهر برگزار شد. نتایج این انتخابات حدود پنج ماه بعد به تاریخ ۲۹ دلو/بهمن اعلام شد.
به اساس نتایج نهایی محمد اشرف غنی ۹۲۳ هزار و ۵۹۲ رای معادل ۵۰/۶۴ درصد آرا را کسب کرده است. مجموع آرای معتبر توسط کمیسیون انتخابات یک میلیون و ۸۲۳ هزار و ۴۸ رای اعلام شد. شمار آرای آقای عبدالله نیز ۷۲۰ هزار و ۸۴۱ رای اعلام شد که معادل ۳۹/۵۲ درصد از کل آرا است.
پیش از اعلام این نتایج، تیم انتخاباتی آقای عبدالله بارها کمیسیون انتخابات این کشور را متهم به طرفداری از آقای غنی کرد و اعلام کرد تا زمانی که آرایی که به نظر آنها معتبر نیست، باطل نشود، نتیجه را نخواهند پذیرفت.
آنها مدعی بودند که حدود ۳۰۰ هزار رای نامعتبر شامل نتایج شده. با وجود اعتراضات مکرر حامیان این تیم، در نتیجه بازشماری ویژه که به فیصله کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی از این آرا صورت گرفت، این آرا معتبر شناخته شد.
آقای عبدالله بعد از اعلام نتایج از سوی کمیسیون مستقل انتخابات، این نتیجه را “غیرقانونی” خواند و گفت او پیروز این انتخابات است و “حکومت همهشمول” تشکیل خواهد داد.
در پی اعتراض آقای عبدالله به نتیجه نهایی انتخابات، طرفداران او نیز اقدام به معرفی والیهای جدید از سوی تیم انتخاباتی او کردند. سازمان ملل به این روند ابراز نگرانی کرد.
همزمان با به تعویق افتادن مراسم تحلیف، معرفی این والیها نیز متوقف شد.
دور قبلی انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان در سال ۲۰۱۴ نیز جنجالی شده بود. ادعاهای تقلب گسترده در آن انتخابات سبب شد حکومت وحدت ملی با پادرمیانی آمریکا با شراکت دو رقیب اصلی انتخابات آقای غنی و عبدالله به میان آید . در نتیجه این توافق آقای غنی، رئیس جمهوری و آقای عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان تعیین شدند.