کرونا بازار شب عید را در کانادا کساد کرد، در آمریکا رونق داد

سهیل فیاض میگوید که حدود نیمی از مشتریهای سوپر خوراک این روزها پا به مغازه نمیگذارند
انتشار خبر دروغی درباره حضور یک بیمار مبتلا به ویروس کرونا در یک سوپر مارکت ایرانی، باعث شده که در شب عید این مغازه پرطرفدار در شهر تورنتوی کانادا از مشتری خالی شود.
ترس از این ویروس در آمریکا اما منجر به هجوم مردم به فروشگاهها شده است. برگزارکنندگان برنامههای نوروزی و کنسرتهای موسیقی ترجیح دادهاند که برنامههایشان را تعطیل کرده و عامل انتشار ویروس به جمعیتی بزرگتر نشوند.
بیژن خلیلی، برگزارکننده یکی از جشنهای نوروزی در لسآنجلس، میگوید که به جز رعایت توصیههای بهداشتی، مردم هم به خاطر شرایط بحرانی شیوع بیماری در ایران «علاقهای به حضور در کنسرتها و خوش گذرانی» ندارند. اشاره او به آمار بالای ابتلا و مرگ بر اثر ویروس کرونا در ایران است.
صاحبان کسب و کارهای ایرانی به روشهای گوناگون در تلاشند تا به مشتریانشان نشان دهند بهداشت برایشان در اولویت است تا بلکه از ریزش بیشتر مشتریهایشان جلوگیری کنند.
یکی از مبتکرانهترین تلاشها شاید کاری باشد که یک مرکز تهیه غذای ایرانی در شهر تورنتو انجام داده است. آنها در حساب اینستاگرامیشان، تصویری از یک بشقاب زرشکپلو با مرغ منتشر کردهاند که در کنار دستکش و ماسک و مایع ضدعفونی کننده قرار گرفته است.
کسری کبگانی، یکی از مالکان «کیترینگ مینو» میگوید که آنها سعی میکنند این پیام را به مخاطبشان برسانند که رعایت بهداشت برایشان مهم است. با این حال کسب و کارشان با مشکلاتی روبهرو شده است. مثلا یک مدرسه که برای جشن سال نوی ایرانی میخواست بیش از صد پرسغذای ایرانی از آنها بخرد، فعلا سفارشش را پس گرفته است.
تاثیر انتشار شایعات، بر کسب و کارهای ایرانی کانادا
این روزها اگر وارد فروشگاههای بزرگ مواد غذایی در تورنتو بشوید با میزی جلوی در ورودی مواجه میشوید که وسائل و امکانات ضدعفونی کردن و بهداشت در آنجا مشاهده میشود.
در ورودی فروشگاه میزی با مواد ضدعفونی کننده و دستکش برای مشتریهای گذاشته شده است
مثلا در سوپر خوراک میزی کنار چرخهای خرید گذاشتهاند که روی آن ژل ضدعفونی کننده و دستکش یکبار مصرف و دستمالکاغذی قرار دارد.
این فروشگاه ایرانی که به جز محصولات غذایی، هر روز چند نوع غذای سرد و گرم ایرانی هم میفروشد، حدود سی سال سابقه دارد و یکی از پرطرفدارترین مغازههای ایرانی شهر در محدودهای است که به «پلازای ایرانیان» معروف شده است.
در محبوبیت این فروشگاه همین بس که جلوی آن معمولا جای پارک پیدا نمیشود اما این روزها چیزی که زیاد است، جای پارک است.
سهیل فیاض، یکی از مالکان سوپر خوراک میگوید که فروش آنها حدود پنجاه درصد افت داشته است.
ماجرا از انتشار شایعهای در شبکههای اجتماعی آغاز شد که در آن به نقل از یک شبکه خبری محلی گفته شده بود فردی که به تازگی از ایران بازگشته و به ویروس کرونا مبتلا بوده برای خرید به این فروشگاه رفته است.
صاحبان فروشگاه که میبینند مشتریها هر روز در حال کمتر شدن هستند، برای جبران خسارت شروع میکنند به مصاحبه با رسانههای فارسی زبان محلی و انتشار پستهای اینترنتی تا به نوعی بحران را مدیریت کنند.
آقای فیاض میگوید که آنها میخواهند برای بالابردن فروش، سرویس ارسال خرید به منزل مشتریها را آغاز کنند.
چند سیخ کباب کم شده است
چند قدم آن طرفتر، فروشگاه ایرانی دیگری به نام پارسیان وجود دارد که گرچه هدف انتشار اخبار نادرست قرار نگرفته اما رکود دامن آنها را هم گرفته است.
محسن مدنی، یکی از صاحبان این فروشگاه میگوید در روزهای منتهی به عید باید روزی ششصد نفر از جلوی دخل آنها بگذرند اما حالا این تعداد به حدود سیصد تا چهارصد نفر در روز رسیده است.
پخت غذاهای گرم در فروشگاههای ایرانی کانادا کاهش یافته است
او میگوید که محدودیتی برای وارد کردن اجناس مورد نیاز شب عید از ایران نداشتهاند.
آقای مدنی میگوید که پیشتر ۴۰۰ سیخ کباب در روز میفروختند اما این تعداد حالا به سیصد سیخ کاهش پیدا کرده است. به همین نسبت تقاضا و تولید سایر غذاهایشان هم کمتر شده است.
نماینده پارلمان کانادا: شایعات را منتشر نکنید
علی احساسیِ، نماینده منطقه ویلودیل در پارلمان کانادا، در هفتههای اخیر به کسب و کارهای موجود در محدوده کاریاش سر زده و میگوید که همین مشکل را پیشتر چینیتبارها و کرهایها هم داشتهاند.
او میگوید که هیچ گزارشی مبنی بر رفتارهای نژادپرستانه با اقلیتهای ایرانی، چینی و کرهایتبار که در منطقه او زندگی میکنند به گوشش نرسیده است اما از توسعه شایعات در درون این جوامع ابراز نگرانی میکند.
آقای احساسی که خود ایرانیتبار است میگوید «متاسفانه شایعهپراکنی» در این منطقه زیاد بوده است. او از مردم میخواهد که پیش از انتشار اخبار درباره درستی آن تحقیق کنند.
او گفت که در بازدید اخیرش از منطقه متوجه تشکیل گروههایی از داوطلبان شده که در اطلاعرسانی به زبانهای مختلف کمک میکنند و همینطور به کسانی که در قرنطینه هستند یا به هر دلیلی نمیتوانند برای تهیه اجناس مورد نیازشان از خانه خارج شوند.
تب خرید و انبار کردن در آمریکا
وضعیت کسب و کارهای ایرانیها در آمریکا کمی فرق دارد. بعضی از رستورانها در لسآنجلس گزارش میکنند که از تعداد مشتریهایشان کاسته شده است اما فروشگاههای مواد غذایی در اورنجکانتی، لسآنجلس و ایالت مریلند میگویند که اتفاقا با هجوم مشتری هم مواجهند.
رضا کازرونی، صاحب فروشگاه زمزم در شهر گیترزبرگ ایالت مریلند، میگوید که فروشش حدود سی و پنج درصد افزایش پیدا کرده است و حتی مجبور شدهاند در روز دوشنبه دو تنور نان تافتون بپزند.
آقای کازرونی میگوید که در روزهای اخیر مجبور شده با توزیعکنندگان عمده برنج تماس بگیرد و از آنها بخواهد کیسههای برنج بیشتری ببرند.
نوید ناصری، صاحب فروشگاه گورمه در حومه واشنگتن، هم میگوید که فروش نان، برنج، کنسرو تن، حبوبات و روغن در فروشگاه او بیشتر شده است. آقای ناصری میگوید که از یک هفته پیش فروش آنها پنجاه درصد افزایش یافته است.
او میگوید که مشتریانش هرچه که بتوانند انبار کنند را میخرند.
لغو برنامههای نوروزی از تورنتو تا لسآنجلس
برنامههای نوروزی ایرانیها در کانادا و آمریکا اما یکی یکی در حال لغو شدن هستند. توصیههای بهداشتی مبنی بر دوری جستن از مکانهای پرجمعیت، برگزارکنندگان را بر این داشته که از خیر برگزاری برنامه بگذرند.
حق نشر عکس
ALI KHALIGH
برنامههای جشن نوروز در آمریکا و کانادا به دلیل ترس از شیوع بیماری تعطیل شد
برنامه نوروزی تیرگان در تورنتو، جشن نوروزی ویرجینیا، جشن بنیاد فرهنگ در لسآنجلس، جشن ایرانیها در وستوود لسآنجلس و جشن یهودیان ایرانیتبار همه تعطیل شدهاند.
شهره عاصمی، برگزار کننده و مدیر جشنواره نوروزی منطقه واشنگتن، دوشنبه (نهم مارس) شب و تنها چند روز پیش از مراسم تصمیم گرفت که مراسم را لغو کند. خانم عاصمی میگوید با اینکه دچار ضرر مالی میشود اما ترجیح میدهد که برای کسی حتی این شبهه به وجود نیاید که با حضور در این مراسم سلامتیاش به خطر افتاده است.
من پیام اسدی هستم