سخنان اردوغان در مورد بروز نرمش در موضع آمریکا…انکار هر گونه نرمشی از سوی پنتاگون

منبع: دبی-العربیه.نت فارسی
گرچه رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه تأکید کرد که آمریکا، در ارتباط با اقدام ترکیه در خریداری سیستم دفاعی اس ۴۰۰ روسی، انعطاف پذیری نشان داده است، اما پنتاگون اظهار داشت، در موضع پیشین آمریکا، باز بینی صورت نگرفته است.
در حالی که اردوغان گفته است، ایالاتمتحده، پیشنهاد فروش سامانه پدافند موشکی «پاتریوت» را به ترکیه داده، مشروط بر اینکه آنکارا متعهد شود، سامانه پدافند موشکی روسی، اس ۴۰۰ را راه اندازی نکند، که این پیشنهاد، بیانگر بروز نرمی چشمگیر در موضع واشنگتن است، وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد، موضع مارک اسپر، وزیر دفاع در این خصوص، تغییر نکرده بطوریکه وی تاکید دارد، «ترکیه، سکویهای پرتاب پاتریوت را دریافت نخواهد کرد مگر اینکه سامانه اس ۴۰۰ را به روسیه بازگرداند.»
رئیسجمهوری ترکیه روز گذشته در جمع خبرنگاران، در داخل هواپیمایی که وی را از بروکسل باز میگرداند، اظهار داشت: «ما پیشنهادی راجع به پاتریوت به آمریکا داده و به آنها گفتیم، میتوانیم سامانه موشکی پاتریوت را از شما خریداری کنیم.»
اردوغان افزود: «آنها همچنین موضع خود را در مورد موضوع اس ۴۰۰، به طور قابل توجهی از خود نرمش نشان دادهاند. آنها میگویند ما میخواهیم شما قول دهید که سامانه اس ۴۰۰ را عملیاتی نخواهید کرد.»
علاوه بر این، دو مقام مسئول ترکیه به رویترز گفتند که آنکارا در حال حاضر، سرگرم ارزیابی موضوعی است که آنها به عنوان «پیشنهاد آمریکا» توصیف کردند. به گفته این مقامات، ترکیه تغییری در موضع خود در رابطه با راه اندازی سامانه اس ۴۰۰ در ماه آینده، نداده است.
در حالی که یکی دیگر از مقامات ترکیه، برای رویترز فاش ساخت که آخرین پیشنهاد واشنگتن، شامل بازگشت ترکیه به برنامه مرتبط با جنگندههای «شبح اف-۳۵» است که ترکیه، هم در رابطه با ساخت قطعات هواپیما و هم در خصوص خریداری آن، بخشی از این برنامه بود.
تغییری در موضع آمریکا بروز نکرده است
از سوی دیگر، یک مقام پنتاگون اعلام کرد که اگر ترکیه در صدد به دست آوردن سامانه «پاتریوت» است، باید سامانه روسی «اس ۴۰۰» را به مسکو برگرداند.
جاناتان راث هافمن، معاون وزیر دفاع آمریکا، سه شنبه ۱۰ مارس، در یک نشست مطبوعاتی، اظهار داشت: «موضع وزیر دفاع از اولین روز تصدی این منصب، بسیار واضح بوده است، براین مبنا که ترکیه به سامانه پاتریوت دست نمییابد مگر اینکه اس ۴۰۰ رابرگرداند.
ایالات متحده چندین نوبت اعلام کرده است که ترکیه نمیتواند سامانه اس ۴۰۰ و سیستم پاتریوت را با هم داشته باشد. با این حال، آنکارا پس از تشدید درگیریها در استان ادلب درشمال غربی سوریه در سال جاری، از واشنگتن خواسته است تا موشکهای پاتریوت را در مرزهای خود با سوریه برای حفاظت از این رمزها، مستقر سازد.
گفتنی است اختلاف نظرهایی میان ترکیه و آمریکا، دو عضو پیمان ناتو، به دلیل اقدام آنکارا در خریداری سامانه اس ۴۰۰ وجود دارد، بر این اساس که واشنگتن میگوید، عملیاتی شدن سامانه پدافندی اس ۴۰۰ با سامانههای دفاعی ناتو، همسازی نداشته و زیانهایی را متوجه جنگندههای آمریکایی شبح اف ۳۵ میسازد که ترکیه در ساخت آن با آمریکا همکاری داشت و قرار بود شماری از آنها را خریداری کند.
ترکیه پیشتر اعلام کرده بود که قصد دارد، سامانه اس ۴۰۰ را که در ماه آوریل از روسیه دریافت کرده بود، فعال کند، در حالی که ایالاتمتحده هشدار داده بود، این اقدام، اعمال تحریمها از سوی آمریکا را به دنبال خواهد داشت.