عراق در واکنش به حمله آمریکا به کتائب حزبالله: حاکمیت ملی ما نقض شده

حق نشر عکس
Getty Images
فرودگاه شهر کربلا که شب گذشته نیروهای آمریکایی به آن حمله کردند
مقامات ارتش عراق حملات دیشب نیروهای آمریکایی به مواضع کتائب حزبالله و چند گروه مسلح شیعه دیگر نزدیک به ایران را محکوم کرده و آن را نقض حاکمیت ملی عراق و حمله به نیروهای رسمی این کشور دانستند.
در بیانیه فرماندهی ستاد مشترک عراق آمده که در حملات هوایی شب گذشته شش نفر، سه سرباز، دو پلیس و یک غیرنظامی عراقی کشته و ۱۲ نفر مجروح شدهاند.
بخشی از فرودگاه در حال احداث شهر کربلا هم تخریب شده است.
پیشتر وزارت دفاع آمریکا در بیانیهای خبر داده بود که ارتش این کشور عصر دیروز به تاسیسات گروه شبهنظامی کتائب حزبالله در عراق حمله کرده است.
آمریکا میگوید که این حملات به تلافی حمله شبه نظامیان به پایگاه تاجی بوده که در اثر آن دو سرباز آمریکایی و یک سرباز بریتانیایی کشته و ۱۴ نفر دیگر زخمی شدند.
دولت عراق با این حملات مخالف است و آن را نقض حق حاکمیت ملی و مسبب افزایش تنشها در منطقه میداند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خارجه عراق سفرای آمریکا و بریتانیا در بغداد را احضار کرده است.
حق نشر عکس
Getty Images
نیروهای آمریکایی در عراق
حملات آمریکا درعراق؛ حرکتى متفاوت و استثنایى
نفیسه کوهنورد، بیبیسی فارسی، بغداد
حمله دیشب آمریکا به مواضع کتائب حزبالله و چند گروه مسلح شیعه دیگر نزدیک به ایران متفاوت و استثنایى بود. این هدفها بیشتر در مناطقى بودند که حتى در زمان جنگ با داعش، دولت عراق این مناطق را براى هواپیماها و پهپادهاى نیروهاى ائتلاف به رهبرى آمریکا “منطقه پرواز ممنوع” اعلام کرده بود، چرا که در این نواحى، بیشتر نیروهاى مسلح شیعه غالبا با پشتیبانى ایران فعالیت داشتند و دارند. نیروهایى که خیلى از مواقع مشاوران نیروى سپاه قدس ایران نیز آنها را همراهى مىکنند.
در اوج جنگ با داعش بیم آن مىرفت که اگر نیروهای ائتلاف اجازه پرواز بر این مناطق را داشته باشد ممکن است آمریکا از فرصت استفاده کرده و آنها را هدف قرار دهد.
حمله دیشب اما به نظر میرسد نه فقط با هدف تلافى راکتباران پایگاه تاجى که براى پیشگیرى از حملههاى احتمالى آتی به پایگاههاى ائتلاف صورت گرفته است.
گروههاى مسلح نزدیک به ایران مانند حرکت نجبا و کتائب حزبالله چند هفته پیش هشدار دادند که عراقیهایى که با نیروهاى آمریکایى همکارى مىکنند تنها تا پانزده مارس یعنى پس فردا فرصت دارند تا همکاریشان قطع کنند چرا که به گفته این گروهها ساعت صفر عملیات علیه “اشغالگران آمریکایى” فرا میرسد.
با اینکه شب گذشته جتهاى ائتلاف ضد داعش در عملیات شرکت نداشتند و جنگندهها از کشور سومى در منطقه به پرواز درآمده بودند، فشار و تهدیدها علیه نیروهاى ائتلاف در عراق دو چندان خواهد شد بویژه آنکه پس از کشته شدن قاسم سلیمانى فرمانده نیروهاى قدس سپاه و ابو مهدى مهندس فرمانده ارشد حشد شعبى در حمله پهپادى آمریکا در بغداد، پارلمان عراق راى به خروج نیروهاى خارجى از این کشور داده بود.
حشد شعبى بخشى از نیروى رسمى نظامى عراق و تحت فرماندهى نخست وزیر این کشور هستند و حمله به آنها به نوعى مىتواند هدف قراردادن نیروهاى کشور میزبان تعبیر شود.
آمریکا مىگوید تنها مواضع کتائب حزبالله را در انتقام کشته شدن دو آمریکایى و یک بریتانیایى در حمله راکتى به پایگاه تاجى، هدف قرار داده است. به گفته واشنگتن این گروه با نیروهاى رسمى حشد شعبى همکارى نمىکند.
توجیه طرفها در تحولات اخیر هرچه باشد عراق وارد فصل جدیدى از بحران شده، بحرانى که در حال اوج گرفتن است و نشانه فروکش کردن تنش دستکم در آینده نزدیک دیده نمىشود.
حق نشر عکس
Getty Images
روز چهارشنبه از جمله دو سرباز آمریکایی در حمله ای راکتی به پایگاهی در عراق کشته شدند (عکس آرشیوی)
حمله “دفاعی” آمریکا به مواضع کتائب حزبالله
ارتش آمریکا در بیانیهای گفته بود برای کاهش توانایی کتائب حزبالله به “پنج انبار سلاح” این گروه حمله کرده چرا که این سلاحها علیه نیروهای ائتلاف ضدداعش استفاده میشدند.
شبکه المیادین حزبالله لبنان گزارش میدهد که یک فرودگاه در حال ساخت در جرف الصخر در شمال کربلا هم هدف قرار گرفته است.
پنتاگون این حملات را دفاعی توصیف کرد و گفت واکنشی بوده به گروههای شبه نظامی شیعه مورد حمایت ایران که به نیروهای ائتلاف حمله میکنند.
در پی این حمله بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، طی بیانیه ای هشدار داد “آنهایی که بخواهند به نیروهای مسلح ما آسیب وارد کنند انتظار یک واکنش محکم را داشته باشند.”
او گفت: “اعضای ائتلاف در عراق دوشادوش یکدیگر ایستادهاند. نیروهای ما با هم همکاری دارند تا به این کشور برای مقاومت در مقابل فعالیت شرورانه تروریستها کمک کنند.”
“وقتی به ما و دیگران حمله میشود ما حق دفاع را برای خود محفوظ میدانیم.”
مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا دیروز گفت که مسببان حمله به پایگاه تاجی “از مجازات نخواهند گریخت.”
آقای اسپر گفت با دونالد ترامپ صحبت کرده و آقای ترامپ به او اختیار داده واکنش لازم را نشان دهد.
حق نشر عکس
Reuters
خودرویی که تصور میشود برای پرتاب راکتها از آن استفاده شده
سابقه تنشها
آمریکا روز ۳۰ دسامبر (۹ دی) در واکنش به کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی در حملهای راکتی به پایگاهی در عراق، سرفرماندهی گردانهای کتائب حزبالله عراق در شهر مرزی قائم در استان انبار را بمباران کرد که ۲۵ کشته به جا گذاشت.
کتائب حزبالله عراق از گروههای مورد حمایت ایران در عراق است.
در اعتراض به حملات آمریکا به مواضع حزبالله عراق روز بعد عدهای به سفارت آمریکا در بغداد یورش بردند. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در توییتی ایران را به سازماندهی حمله به سفارت آمریکا در بغداد متهم کرد.
آمریکا روز سوم ژانویه کاروان حامل قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، را در نزدیکی فرودگاه بغداد هدف قرار داد که به مرگ او و چند نفر ایرانی و عراقی دیگر از جمله ابومهدی مهندس از فرماندهان حشد شعبی منجر شد.
ایران در واکنش روز ۸ ژانویه پایگاه عین الاسد را که محل استقرار نیروهای آمریکایی در عراق است موشک باران کرد که هرچند کسی در آن کشته نشد اما آمریکا می گوید موج انفجار بیش از صد پرسنل نظامی این کشور را دچار ضربه مغزی خفیف کرده است.
سپاه پاسدران صبح همان روز یک هواپیمای مسافربری که با ۱۷۶ سرنشین از تهران راهی اوکراین بود را با شلیک موشک ساقط کرد؛ حادثهای که فقط حدود سه روز بعد اذعان کرد و آن نتیجه “خطای انسانی” دانست.
آمریکا هدایت ائتلافی بینالمللی شامل دهها کشور و هزاران سرباز در عراق را به عهده دارد که در سال ۲۰۱۴ برای مقابله با گروه “دولت اسلامی” (داعش) تشکیل شد.
عراق در سال ۲۰۱۷ شکست داعش را اعلام کرد و پایگاههای عمده آن در سوریه هم سال پیش برچیده شدند.