از اوبامای ‘به ظاهر سیاهپوست’ در تلویزیون دولتی ایران تا هشتگ کنایهای به_ظاهر


منبع تصویر، Reuters
باراک اوباما در سخنرانی روز جمعه در مدح جان لوئیس سخن گفت
روز جمعه در بولتن خبری ساعت ۱۴:۰۰ از شبکه یک تلویزیون دولتی ایران باراک اوباما به عنوان رئیس جمهور سابق ‘به ظاهر سیاهپوست’ آمریکا معرفی شد.
در این بولتن خبری گزارشی پخش شد از مراسم خاکسپاری جان لوئیس، از رهبران سیاهپوست آمریکا، که باراک اوباما در آن سخنرانی کرده بود. گزارشگر تلویزیون ایران او را رئیس جمهوری سابق ‘به ظاهر سیاه پوست’ آمریکا خواند و گفت او ‘برای به دست آوردن دل سیاهپوستان معترض آمریکا’ به این مراسم رفته بود اما ‘به بیعدالتی و تبعیض ساختاری حاکم در آمریکا اشارهای نکرد.’
واکنشهای انتقادی به تلویزیون ملی ایران
در واکنشهای اولیه کاربران به این اتفاق، از صدا و سیما انتقاد شد و خیلی از کاربران شیوه برخورد تلویزیون ملی ایران را غلط و جهتگیرانه توصیف کردند. در این انتقادها تلویزیون ملی ایران به ‘نژادپرستی، دروغگویی و وارونه جلوهدادن واقعیتها’ متهم شده است.
در بخشی از این انتقادها هم این سوال مطرح میشود که عملا چطور ممکن است کسی به سیاهپوستی یا سفیدپوستی خودش تظاهر کند.
از نظر صدا سیمای میلی ایشون به ظاهر سیاهپوست ولی در عمل غیر سیاه پوست! هستن یعنی میگن شما به چشمای خودتون اعتماد نکنید ولی به خزعبلات ذهن بیمار تئوریسینهای ما باور داسته باشید. pic.twitter.com/biFIxBmBOc
— Kaveh (@Kaveh10062638) July 31, 2020
پایان پست Twitter, 1
از نویسندگان معاونت سیاسی #صداوسیما متشکریم که این ترفند امریکا رو هم افشا کردن؛ چون فکر میکردیم اوباما واقعا سیاهپوسته.
ً
پ.ن: «رییس جمهور به ظاهر سیاه پوست آمریکا» در خبر ساعت۱۴ pic.twitter.com/Rpce9BCpit— سیدمحمد لواسانی (@smslavasani) July 31, 2020
پایان پست Twitter, 2
اخبار ساعت ۱۴ امروز سیمای جمهوری اسلامی نه فقط مرزهای ادب و بیطرفی و واقعگویی را جابجا کرد، بلکه با ابداع اصطلاح “رئیسجمهور بهظاهر سیاهپوست سابق آمریکا” برای توصیف #اوباما، روش خبررسانی جدیدی پایه گذاشت. راستی چرا #ترامپ را “رئیسجمهور بهظاهر سفیدپوست” نمیخواند؟
— مصطفی تاجزاده (@mostafatajzade) July 31, 2020
پایان پست Twitter, 3
بعضی از کاربران هم با طنز با این موضوع برخورد کردند و عکسهای گرافیکی از اوباما ساختند که او را سفید پوست و چشم سبز نشان میداد. مثلا کاربری با انتشار چنین تصویری نوشت:
“پخش اعترافات تلویزیونی رییس جمهور #به_ظاهر سیاهپوست امریکا امشب از#بیست_و_سی”
خلق هشتگ #به_ظاهر
اما به سرعت واکنش به این گزارش از انتقاد به صدا و سیما فراتر رفت و ابعاد گستردهتری به خود گرفت.
کاربران با استفاده از عبارتی که برای معرفی اوباما در تلویزیون ملی ایران استفاده شده بود، هشتگ #به_ظاهر را خلق کردند.
آنها از این هشتگ استفاده کردند برای صحبت کردن درباره هر آنچه که واقعیتش با تعریف و توصیفی که حکومت ایران از آن ارائه میدهد، متفاوت است.
دامنه موضوعاتی که این هشتگ به آن میپردازد گسترده شد و کنایهای شد تا کاربران از فساد و ریاکاری در مسائل مختلف، از سیاست و مسائل کارگری گرفته تا نابرابری و تبعیض و موضوعات ورزشی صحبت کنند.
نمونههایی از مسائل مطرح شده
کاربری عکسی از یکی از زنان قربانی اسیدپاشی منتشر کرده و نوشته است: “به ظاهر امنیت!”
کاربر دیگری گزیدهای از استفادههای این هشتگ جمع کرده است و نوشته:
“خطای #به_ظاهر انسانی، تحریم های #به_ظاهر بی اثر، نظام#به_ظاهر مردمی، صدا و سیمای#به_ظاهر ملی، مجلس#به_ظاهر ضد فساد، دولت #به_ظاهر اعتدال، مردم #به_ظاهر زنده، کشور #به_ظاهر با امنیت، دادرسی #به_ظاهر عادلانه، و چقدر با این هشتگ #به_ظاهر می تونیم توییت بزنیم در این حکومت #به_ظاهر جمهوری”
و علی دهباشی هم در توییتی گفته است: “این #به_ظاهر را پیش چه اوصافی که نمیشود گذاشت! دانشگاهِ بهظاهر آزاد. بانکداریِ بهظاهر اسلامی. مبانی بهظاهر قانونِاساسی….”
این #به_ظاهر را پیش چه اوصافی که نمیشود گذاشت! دانشگاهِ بهظاهر آزاد. بانکداریِ بهظاهر اسلامی. مبانی بهظاهر قانونِاساسی. دولت بهظاهر فلان. مجلس بهظاهر بهمان. رسانهی بهظاهر ملّی. زندگی بهظاهر مجازی. آدمهای بهظاهر رفیق. دودوتای بهظاهر چهارتا. آتشفشانهای بهظاهر آرام.
— حسین دهباشى 🇮🇷 (@majazestan) July 31, 2020
پایان پست Twitter, 6