خبرگزاری هرانا – شبکه یاری کودکان کار طی نامهای به پیروز حناچی، شهردار تهران خواستار توقف فعالیت در گودهای زباله شده است. نمایندگان تشکلهای فعال در عرصه مبارزه علیه کار کودک با اشاره به مخاطرات گسترده گریبانگیر کودکان در گودهای زباله و آسیبهای متعدد جسمی، روحی و روانی ناشی از آن، این پدیده را یکی از نمونههای بارز بدترین اشکال کار کودک در ایران خوانده است که منجر به ناامیدی، خودتحقیری و سرخوردگی همیشگی این کودکان میشود. این فعالان اجتماعی با تاکید بر این امر که دستگیری، جمعآوری یا رد مرز کردن کودکان زبالهگرد نتیجهبخش نبوده و ادامهی وضع موجود نیز جز منجر شدن به گسترش دامنه ویروس کرونا نتیجه دیگری نخواهد داشت، درخواست کرده است که اقدام لازم برای پایان بخشیدن به فعالیت ایستگاههای ذکر شده صورت گرفته و با تمردکنندگان از این تصمیم، برخوردی قاطع صورت پذیرد. به گفته اعضای این انجمن این تصمیم میتواند چرخه گردش ویروس را تا حد قابل ملاحظهای متوقف نماید.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، شبکه یاری کودکان کار طی نامهای به پیروز حناچی، شهردار تهران خواستار توقف فعالیت در گودهای زباله شده است.
در بخشی از متن این نامه که به امضای فاطمه قاسم زاد، رییس هیات موسس شبکه یاری کودکان کار رسیده، آمده است: “همانگونه که مستحضرید، زباله گردی کودکان کار در ایران یکی از مصادیق بدترین اشکال کار کودک، موضوع مقاولهنامه ۱۸۲ سازمان جهانی کار است. این پدیده نه تنها مانند سایر اشکال کار کودک، فرصتهای بسیاری مانند آموزش، بهداشت، امنیت، بازی، تفریح و نشاط را از کودکان میرباید بلکه به واسطه شرایط و نوع سازماندهی ایستگاههای تفکیک زباله، آنان را در معرض مخاطراتی باور نکردنی قرار میدهد. زبالهگردی و تفکیک زباله توسط کودکان و خودحقیرپنداری نهفته در آن، چرخهایست که به دلیل آسیبهای متعدد جسمی، روحی، روانی و تن دادن به برچسب خوردگی، آنان را برای همیشه از بازگشتن به چرخهی معمول زندگی اجتماعی، نظیر آنچه سایر کودکان و شهروندان دارند را ناامید میسازد. از این رو ضرورت دارد این پدیده به عنوان یکی از نمونههای بارز بدترین اشکال کار کودک در ایران، برای همیشه متوقف گردد”.
نمایندگان تشکلهای فعال در عرصه مبارزه علیه کار کودک ضمن بیان اینکه این کودکان در کلونیهایی گاها ۱۵۰ نفره در کنار گودهای تفکیک زباله زندگی میکنند، نوشته اند: “تصور اینکه کودکانی با سنین زیر پانزده سال که بعضا ماهها از خانواده دور بوده و ناگزیرند به صورت شبانهروزی با بزرگترهایی خور و خواب داشته باشند که آنان نیز در شرایطی دشوار و با انواع خشونت و آسیب زیستهاند، و تصور اینکه این بزرگترها بخواهند آسیبها و خشونتهای روا داشته شده به خود را در مورد اینکودکان اعمال کنند، به هیچ وجه موضوعی دور از ذهن نیست”.
این نمایندگان با اشاره به شیوع گسترده ویروس کرونا در ایران و ضرورت حمایت اجتماعی به ویژه در خصوص اقشار در معرض آسیب، به ابعاد دیگر این موضوع پرداخته و تاکید کردهاند: “زبالهگردی نه تنها موجب در معرض خطر قرار دادن جان بسیاری از کارگران و کودکان فعال در این چرخه میشود بلکه به واسطه نقش مهمی که این فعالیت در انتشار این ویروس و سرعت بخشیدن به گسترش دامنه آسیبرسان آن دارد، میتواند یکی از عوامل مهم بیاثرسازی تلاشهای صورت گرفته ملی برای مهار کرونا باشد. از طرفی جمعآوری، تفکیک و بازیافت این طلای کثیف و جاذبه درآمدی بینظیر حاصله از آن موجب شکلگیری مافیایی پنهان پیرامون این کسب و کار و رد و بدل شدن وجوه قابل توجهی در چرخه آن میگردد، تا آنجا که سبب شده بخش قابل توجهی از این تجارت پرسود توسط گودهای غیرقانونی و بدور از هرگونه رصد و نظارت مراجع قانونی صورت پذیرد که طبیعتا” نیروی کار آنان نیز که اکثر آنان را کودکان تشکیل میدهند، در بدترین شرایط ایمنی و بهداشتی در خانههای حلبی زندگی میکنند و در بسیاری از موارد حتی دسترسی به سرویس بهداشتی و آب لولهکشی هم ندارند”.
شبکه یاری کودکان کار در پایان با تاکید بر این امر که دستگیری، جمعآوری یا رد مرز کردن کودکان زبالهگرد نتیجهبخش نبوده و ادامهی وضع موجود نیز جز منجر شدن به گسترش دامنه ویرانگر کرونا نتیجه دیگری نخواهد داشت، درخواست کرده است که اقدام لازم برای پایان بخشیدن به فعالیت ایستگاههای ذکر شده صورت گرفته و با تمردکنندگان از این تصمیم، برخوردی قاطع صورت پذیرد.
به گفته اعضای این انجمن این تصمیم منجر به بازگشت اختیاری بخشی از کودکان زبالهگرد به موطن خود شده و به واسطه سکونی که در این مراکز ایجاد میشود، میتواند چرخه گردش ویروس را تا حد قابل ملاحظهای متوقف نماید. ضمن اینکه آن دسته از کودکانی که قادر به بازگشت به موطن خود نبوده و در معرض بیکاری قرار میگیرند را میتوان در قالب طرحهای حمایت اجتماعی تحت حمایت قرار داد.
گفتنی است که اخیرا بیش از ۷۰۰ فعال اجتماعی در اعتراض به طرح جمع آوری کودکان کار و رد مرز کودکان افغانستانی با ارسال بیانیه ای خطاب به وزیر کشور خواستار توقف اجرای این طرح شده بودند.