سرگذشت بیماران افغانی که با کرونا مبارزه کردند

حق نشر عکس
Inpho
برخی از مبتلایان علائم نسبتا ملایم بیماری را تجربه کردند/میکنند و بعضی دیگر هیچ نشانهای از آن را ندارند اما در این میان عدهای هم هستند که کارشان به بیمارستان کشیده است.
این روزها شمار افغانهایی که به بیماری کرونا مبتلا میشوند، رو به افزایش است. تا جایی که بر اساس آخرین آمار وزارت صحت عامه/بهداشت افغانستان، شمار بیماران در حال حاضر به ۴۲۳ نفر رسیده است.
بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت افغانستان تاکنون در نتیجه بیماری کرونا چهارده نفر در این کشور جان دادهاند اما شمار بهبودیافتگان در افغانستان بیشتر از قربانیان بوده ؛ ۲۰ نفر.
با چند نفر از بیماران مبتلا به ویروس کرونا گفتوگو کردم و آنها در مورد چگونگی مبتلا شدنشان، وضعیت صحی کنونی و پیامدهای ناشی از این بیماری سخن گفتهاند.
برخی از مبتلایان علائم نسبتا ملایم بیماری را تجربه کردند/میکنند و بعضی دیگر هیچ نشانهای از آن را ندارند اما در این میان عدهای هم هستند که کارشان به بیمارستان کشیده است.
این بیماران در حال حاضر پس از مشخص شدن نتیجه آزمایششان یا به دستور پزشک قرنطین شده و یا هم دور از دیگران دوران نقاهت خود را میگذرانند.
“نگران کودکان و کتابهایم بودم”
یعقوب یسنا، نویسنده اهل افغانستان است که در شهر یزد ایران به بیماری کرونا مبتلا شد. آقای یسنا میگوید که دقیقا نمیداند ویروس چگونه به او سرایت کرده است. او تنها به خاطر میآورد مهمانی از شرق ایران داشته و این مهمان او تب داشته؛ اما به گفته آقای یسنا، علایمی دیگری از کرونا در او موجود نبود. میگوید که ممکن است بیماری را از او گرفته باشد.
کسالت برای یسنا و خانمش اورانوس در هفته اول ماه حوت/اسفند پیدا شد. پس از گذشت چند روز آنها درد بیشتری در وجودشان احساس کردند و بیماریشان با تب و لرز شدید همراه شد.
حق نشر عکس
SOCIAL MEDIA
در بیمارستان خانم آقای یسنا وضعیت بهتری داشت اما خود او هر لحظه توانش را از دست میداد. او را به بخش مراقبتهای ویژه، آی سی یو، بردند. او ۸ روز را در این بخش گذارند.
اورانوس، همسر آقای یسنا در وضعیت نامطلوبتری قرار داشت. آنها به بیمارستان مراجعه کردند اما بستری نشدند. تشخیص پزشک این بوده که او بیماری ریوی دارد.
اما پس از گذشت دو روز ورق برگشت. یسنا و خانمش در بیمارستان شهید صدوقی شهر یزد ایران که بیمارستان مخصوص کرونا است بستری شدند و آزمایشهای کرونای آنها مثبت از آب در آمدند.
در بیمارستان خانم آقای یسنا وضعیت بهتری داشت اما خود او هر لحظه توانش را از دست میداد. او را به بخش مراقبتهای ویژه، آی سی یو، بردند. او ۸ روز را در این بخش گذارند.
میگوید: “ریهام خیلی آسیب دیده بود، پزشکان ۴۰ درصد امکان تندرستیام را پیشبینی کرده بودند. بنابراین برای پذیرش مرگ آماده شده بودم. بنابه برداشتی که از زندگی، مرگ و جهان داشتم، نگرانیای برای بعد از مرگ نداشتم.”
او چهار فرزند دارد که در موقع بیماری ۱۳ روز با آنها یکجا بودند و نگران بیمار شدن آنها بوده اما یک ماه میشود که علایم ندارند.
- پیامدهای کرونا برای افغانستان؛ تبعات قرنطین و کاهش کمکهای آمریکا
- کرونا در افغانستان؛ مجازات متخلفین محدودیتها در کابل: از جریمه نقدی تا حبس
آقای یسنا میگوید: “به کودکان ما فکر میکردیم. میگفتیم یکی ما زنده بمانیم که از کودکان مراقبت کنیم. من که وضعیتم وخیم شد، به اورانوس گفتم من میمیرم اما تو قوی باش که برگردی خانه پیش کودکان و از آنها مراقبت کنی. نگرانی دیگرم دو کتاب تقریبا آماده به چاپ داشتم، بود. به سمیع فرجاد دوستم پیام دادم که این دو کتاب در فلان پوشه کمپیوترم است، آنها را بعد از مرگم چاپ کن.”
او میگوید که در نحوه تداوی آنها بیشتر تاکید به تغذیه و استراحت بود. “دارو میدادند. همسرم به اکسیژن نیاز پیدا نکرد. من ۱۰ روز پیهم از اکسیژن استفاده میکردم.”
پس از سپری کردن ۱۲ روز در بیمارستان، آنها دوباره به خانه برگشتند. بیش از یک هفته میشود که آقای یسنا و خانمش در قرنطین خانگی به سر میبرند. او گفت که وضعیتشان رو به بهبود است.
“در قرنطین خانگی وضعیتام رو به بهبود است”
محمدرحیم جامی، یکی دیگر از بیماران کروناست که این روزها در قرنطین خانگی به سر میبرد. او نیز تجربههای مشابهی دارد. آقای جامی تقریبا باور دارد که اوایل نوروز و پس از بازگشت از پاکستان به کرونا مبتلا شده است. او باشنده اصلی ولسوالی غوریان ولایت هرات است.
حق نشر عکس
SOCIAL MEDIA
محمد رحیم جامی گفت که پس از بازگشت از پاکستان سوزش گلو و سرفههای مکرر برایش پیدا شد و پس از مراجعه به بیمارستان مشخص شد که او به کرونا مبتلا شده است.
در ولایت هرات؛ جایی که مکان اصلی کرونا در افغانستان است ۲۵۷ بیمار مبتلا به کرونا شناسایی شدهاند و آقای جامی ۴۲ ساله یکی از آنها است.
او گفت که پس از بازگشت از پاکستان سوزش گلو و سرفههای مکرر برایش پیدا شد و پس از مراجعه به بیمارستان مشخص شد که او به کرونا مبتلا شده است.
این باشنده هرات میگوید که پس از مثبت بودن آزمایشاش، خود را در خانه قرنطین کرده است. آقای جامی گفت که وضعیتش به کمک مصرف مسکنها و خوردن میوهجات رو به بهبود است و دردهای قبلی را دیگر تجربه نمیکند.
“توسط یکی از بستگانم به کرونا مبتلا شدم”
الیاس موسوی، ۳۰ ساله خبرنگار یکی از رسانههای محلی افغانستان در ولایت هرات است. او اخیرا سفری به استان مشهد کشور ایران داشت. آنطوری که آقای موسوی توضیح داد به نظر وی فردی که او را در مشهد ملاقات کرده “ناقل ویروس به او و سه نفر دیگر از اعضای خانوادهاش بوده است. “
حق نشر عکس
SOCIAL MEDIA
موسوی گفت که پس از مبتلا شدن به کرونا ترجیح داد که در شهر مشهد ایران بماند تا ناقل این ویروس به دیگران در افغانستان نباشد.
آقای موسوی گفت که همسر، خواهرزن و شوهر خواهرزنش اوایل ماه حمل/فروردین به ویروس کرونا مبتلا شدند. این روزنامهنگار توضیح داد که وضعیت دیگران رو به بهبود است اما خودش بیش از دیگران درد کشیده است. زیرا در کنار کرونا از بیماری ضمیمهای دیگر نیز رنج میبرد.
موسوی گفت که پس از مبتلا شدن به کرونا ترجیح داد که در شهر مشهد ایران بماند تا ناقل این ویروس به دیگران در افغانستان نباشد. او همچنان تجارباش را از دوران گذراندان بیماری کرونا در صفحه فیسبوکاش همگانی کرده و دیگران را به رعایت توصیههای طبی و بهداشتی فراخوانده است.
او گفت که در خانه مانده و با مصرف برخی از مسکنها و غذاهای مقوی توانسته که در برابر این بیماری دوام بیاورد.
با همه اینها پیشنهاد تمامی این بیماران به دیگران این استکه بدون هرگونه ترس و هراس از کرونا قرنطین را جدی بگیرند. زیرا هر گونه بیاحتیاطی موجب میشود که ویروس هرچه بیشتر در جامعه گسترش پیدا کند .