
منبع تصویر، Getty Images
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ند پرایس
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفته است که صبر کشورش مقابل ایران برای بازگشت به مذاکرات برای احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵، برجام، “بی پایان نیست.”
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در کنفرانس خبری روز چهارشنبه در پاسخ به سوالی دایر بر اینکه آیا پیشنهاد آمریکا تاریخ انقضا دارد گفت که اقدامات ایران در فاصله گرفتن از محدودیت های برجام و افزایش فعالیت های هسته ای این موضوع را به یک “چالش فوری” برای آمریکا بدل می کند.
او گفت: “صبر ما بی پایان نیست، اما بر این باوریم و رئیس جمهور (جو بایدن) هم روشن کرده است که … موثرترین راه برای اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هسته ای دست پیدا نخواهد کرد دیپلماسی است.”
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، هفته پیش گفت واشنگتن به دعوت سه کشور اروپایی برای برگزاری جلسه مشترک و غیر رسمی با ایران درباره برجام، پاسخ مثبت داده است.
بااین حال جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه تایید کرد که آمریکا هنوز پاسخ ایران به دعوت اروپایی ها در این زمینه را دریافت نکرده است.
ایران بر این موضع پافشاری می کند که چون آمریکا ابتدا از برجام خارج شده، این کشور است که باید تحریم ها را لغو کند تا تهران دوباره تعهداتش که مشغول کاهش آنها بوده را اجرا کند.
همزمان به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس وزیر خارجه آلمان روز چهارشنبه ایران را ترغیب کرد که پیام های دیپلماتیک مثبت غرب را جدی بگیرد تا امکان حفظ برجام وجود داشته باشد.
دولت بایدن هفته پیش در گامی نمادین به شورای امنیت سازمان ملل متحد اطلاع داد که دستورالعمل دولت قبلی آمریکا مبنی بر این که ایالات متحده معتقد است همه تحریم های سازمان ملل متحد از ماه سپتامبر ۲۰۲۰ بنا بر مکانیزم ماشه در برجام دوباره بر ایران وضع شده را لغو کرده.
هایکو ماس همچنین ایران را متهم کرد با اقدامات خود بیش از پیش شفافیتی که برجام لازم می آورد را تضعیف می کند.
این پس از آن است که ایران از روز سه شنبه شروع به محدود کردن بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی براساس پروتکل الحاقی کرد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سه شنبه در گزارشی – که خبرگزاری رویترز جزییات آن را متنشر کرد – گفت که ایران ۱۷.۶ کیلوگرم اورانیوم با غلظت ۲۰ درصدی غنی کرده است که ورای ۳.۶۷ درصد غنی سازی است که براساس برجام مجاز است.
آقای ماس گفت: “در پایان ایران باید درک کند که مهم کاستن از تنش است و پیشنهاد دیپلماسی که از جمله از طرف آمریکا روی میز است را بپذیرد.”
بر اساس توافقی که به تازگی میان ایران و آژانس به دست آمد، دوربین های نظارتی آژانس سه ماه دیگر در تاسیسات اتمی ایران فعالیت های هسته ای را زیر نظر خواهند داشت اما اطلاعات ذخیره شده در این دوربین ها در پایان قرارداد سه ماهه در صورتی در اختیار آژانس قرار می گیرد که تحریم های ایالات متحده علیه ایران رفع شده باشد در غیر این صورت ایران این اطلاعات را “برای همیشه” از بین می برد.
آقای ماس گفت: “ما در کنار سایر طرف های توافق هسته ای همچنان می خواهیم از این فرصت سه ماهه برای بحث درباره چگونگی بازگشت گام به گام آمریکا به این توافق استفاده کنیم، به خصوص اینکه ترتیب این گام ها چه خواهد بود. یعنی چه کسی باید کدام گام را بردارد تا دستیابی به توافقی کلی ممکن شود، توافقی که در پایان با پیوستن دوباره آمریکا به برجام همراه است.”
وزیر امور خارجه آلمان هفته پیش گفته بود “مذاکرات در حال حاضر به طور قابل توجهی پیچیده شده، به این دلیل که ایران آشکارا به دنبال تنش زدایی نیست، بلکه اوضاع را تشدید می کند و این بازی با آتش است”.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز سه شنبه بار دیگر گفت که کشورش به توافق با تهران اعتمادی ندارد.
او گفت: “ما قبلا کیفیت موافقتنامه ها با رژیم های افراط گرایی مثل شما را دیده ایم، در قرن گذشته و در قرن حاضر، با دولت کره شمالی. با یا بدون توافق – ما همه کار می کنیم تا شما خود را به سلاح های اتمی مسلح نکنید.”