شناسایی اولین مبتلا به کرونا در یمن؛ نگرانی شدید از شیوع، قطع کمکهای بینالمللی

حق نشر عکس
Reuters
پلیس در بندر شحر از مردم میخواهد از خانه بیرون نیایند
یمن اولین مورد ابتلا به کرونا را گزارش کرد و گروههای امدادرسان و سازمانهای بینالمللی خود را آماده شیوع بیشتر این بیماری در یکی از فقیرترینهای کشورهای دنیا میکنند.
به گفته کمیسیون عالی فوریتهای ملی یمن، بیمار در منطقه نفتخیز حضرموت تحت درمان قرار گرفته است. بیمار یمنی و کارگر یک بندر تجاری کوچک به نام شحر است.
مقامات قصد دارند این بندر را برای پاکسازی و ضدعفونی یک هفته تعطیل کنند و به کارکنان بندر دستور دادهاند دو هفته خود را در خانه ایزوله کنند. بلندگوها نیز در خیابان از مردم میخواهند در خانهها بمانند و در حضرموت مقررات ۱۲ ساعته منع رفت و آمد شبانه به اجرا گذاشته شده است.
فعالان حقوق بشر و امدادگران مدتی است که هشدار میدهند که شیوع کرونای ۲۰۱۹ در این کشور جنگزده و قطحیزده که نظام بهداشت و درمانش ویران شده و با کمبود شدید مایحتاج و امکانات روبرو است، فاجعهای دیگر برای مردم این کشور است.
گرسنگی مزمن و نبود آب آشامیدنی سالم که باعث شیوع گسترده وبا شده، جمعیت این کشور را در وضعیتی بسیار آسیبپذیر قرار داده است. زندگی هشتاد درصد مردم یمن اکنون به کمکهای بینالمللی وابسته است، بیش از هر کشور دیگری در دنیا.
این در حالی است که به گفته برنامه جهانی غذای سازمان ملل، از نیمه ماه آوریل (پنج روز دیگر) امدادرسانی به شهروندانی که در مناطق تحت کنترل شورشیان حوثی زندگی میکنند به دلیل کمبود بودجه به نصف کاهش پیدا میکند و خانوادههای فقیر یمن به زودی هر یک ماه در میان کمک غذایی دریافت خواهند کرد. در این کشور حدود ده میلیون نفر در آستانه قحطی هستند.
حق نشر عکس
Reuters
بیمارستانی در صنعا با کمک سازمان بهداشت جهانی آماده شیوع کرونا میشود
علاوه بر این، نیمی تا سه چهارم کمکهای سازمان ملل به یمن، حتی تجهیزات پزشکی، نیز قطع یا محدود میشود.
لیز گرانده نماینده ارشد سازمان ملل در یمن به بیبیسی گفت نگرانی از اینکه حوثیها مانع از رسیدن کمکها به دست مردم میشوند سبب شده کشورهایی که کمکها را اهدا میکنند این کار را متوقف کنند با اینکه برخی از این کمکها ارزش مرگ و زندگی دارند.
به گفته لیز دوست، خبرنگار بینالمللی بیبیسی، کشورهایی که به یمن کمک میکنند از جمله آمریکا مدتی است شکایت دارند که شورشیان حوثی راه را بر کمکهای بسیار ضروری میبندند یا آنها را به مناطق مورد نظر خود منتقل میکنند. شورشیان حوثی این موضوع را انکار و سازمانهای امدادرسان را به سوء مدیریت و فساد مالی متهم میکنند.
در همین حال ائتلاف به رهبری عربستان اعلام کرده که عملیات نظامی خود علیه شورشیان حوثی را دو هفته قطع میکند تا از تلاشهای سازمان ملل برای رسیدن به راه حل سیاسی حمایت و به جلوگیری از انتشار ویروس کرونا کمک کند.
مارتین گرفیتز فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن از این آتشبس که از دیروز (پنج شنبه) به اجرا درآمده استقبال کرد و از تمام طرفهای درگیر خواست از خشونت و درگیری دست بردارند.
شورشیان شیعه حوثی در سال ۲۰۱۴ با سرنگون کردن دولت عبدربه منصور هادی بخشهای بزرگی از خاک یمن و صنعا پایتخت آن را به کنترل درآوردند. عربستان سعودی سال بعد ائتلافی از چند کشور از جمله امارات متحده تشکیل داد و با حمایت چند کشور غربی از جمله آمریکا و بریتانیا، شورشیان حوثی را زیر حملات هوایی خود گرفت.
حق نشر عکس
EPA
این ائتلاف بارها از سوی نهادهای بینالمللی به نقض قوانین جنگی و بمباران اماکن عمومی و غیرنظامی متهم شده است اما عربستان این موضوع را رد میکند.
عربستان ایران را به حمایت از شورشیان حوثی متهم میکند اما ایران میگوید کمکهایش به این شورشیان از حد مستشاری فراتر نمیرود.
شورشیان حوثی در جنگ زمینی دست بالا را دارند و این سبب شده عربستان حمایت از گفتگوهای صلح سازمان ملل را افزایش دهد. عربستان در ماههای اخیر سعی زیادی کرده به این جنگ خاتمه بدهد و حتی در پایان سال گذشته میلادی محرمانه با سران حوثیها گفتگوهایی را آغاز کرد.
شورشیان اکنون بر شدت حملاتشان به نیروهای دولتی و ائتلاف به رهبری عربستان افزودهاند و طرح صلح خود را پیشنهاد میکنند.
بحران شش ساله یمن تا به حال جان بیش از صدهزار نفر را گرفته و میلیونها نفر را در آستانه مرگ به علت گرسنگی و بیماری قرار داده است.